Magyarország

2007.12.10. 15:25

Januártól nincs türelem a TB-potyautasoknak

<p>Januártól valamennyi egészségügyi szolgáltatónál online módon ellenőrzik, hogy a beteg jogosult-e az ellátásra.</p>

Ez jelenleg a háziorvosoknál és a kórházakban kötelező, a gyógyszertáraknál pedig tesztüzemben működik a rendszer.

Január 1-től azonban a patikákban, a gyógyfürdőkben, és a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben is ellenőrzik a jogosultságot - hangzott el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfői sajtótájékoztatóján.

A TB-potyautasokat továbbra is ingyenesen ellátják, de az elmaradt járulékokat az adóhatóság be fogja hajtani.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) idén április 1-je óta ellenőrzi a jogosultságot és eddig nem büntettek meg senkit, csak figyelmeztették az érintetteket a hiányosságokra. Az év elején még csaknem egymillió ember jogviszonya volt tisztázatlan. Mivel az ellenőrzések hatására számos munkáltató utánanézett a dolgozói jogállásának és bejelentette azokat, akik korábban kimaradtak, mostanra nagyjából 600 ezer ember jogviszonya rendeződött. A jelenlegi adatok szerint tehát körülbelül 470 ezren lehetnek, akiknél még valamilyen probléma van.

A türelmi idő 2008. január 1-jén lejár. Ezután már valamennyi egészségügyi szolgáltatónál kötelezően, online módon ellenőrizni kell, hogy a beteg jogosult-e az ellátásra. Ebbe most már nemcsak a háziorvosok és kórházak tartoznak bele, de például a gyógyszertárak, gyógyfürdők, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégek is ellenőriznek január elsejétől.

Az ellenőrzést ezentúl is a TAJ-szám vagy más személyazonosító adatok alapján végzik, a sürgősségi eseteket kivéve az ellátás megkezdése előtt - mondta a Független Hírügynökségnek Farkasinszki Ildikó, az OEP nyilvántartási főosztályvezetője.

Ha kiderül, hogy a betegnek az OEP nyilvántartása szerint rendezetlen a jogviszonya, vagyis "piros lámpát" kap, akkor az OEP átadja az adatait az APEH-nek. Az adóhatóság ezek alapján vizsgálatot indít, amelyből kiderül, hogy adminisztrációs hibáról van-e szó, esetleg az illetőnek valóban nincs semmilyen jogviszonya. Amennyiben az utóbbi bebizonyosodik, akkor az APEH visszamenőleg behajtja az elmaradt járulékokat.

További változás január 1-től, hogy azok, akik az OEP nyilvántartása szerint nem jogosultak az ellátásra, közvetlenül a megyei egészségbiztosítási pénztárnál okiratokkal igazolhatják a jogosultságot.

A változásoktól függetlenül azonban továbbra is mindenki megkapja Magyarországon az egészségügyi ellátást. Ha tehát valakiről kiderül, hogy valóban TB-potyautas, akkor sem lehet megtagadni tőle a kezelést és arra sem lehet kötelezni, hogy fizessen az ellátásért, hiszen ezt mindenkinek ugyanúgy meg kell kapnia.

Azok viszont, akik nem fizetnek járulékot, számítsanak arra, hogy január 1-től a pénzt kíméletlenül behajtja rajtuk az adóhatóság- közölte Farkasinszki Ildikó.

Kapcsolódó anyagok:

  • APEH-nek is jelzik jövőre a tb potyautasokat
  • Már több van a TB-kasszában
  • A nyári diákmunka is TB köteles
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!