Magyarország

2007.11.26. 13:56

Háromszáznyolc forintos gázolajár

<p>A portfolio.hu értesülései szerint újabb három forinttal emelkedik szerdától a benzin ára, a dízelesek újabb pofont kapnak: gázolaj ára hat forinttal emelkedik.</p>

Ha az emelést minden töltőállomáson következetesen végre is hajtják, a holtankoljak.hu adatai alapján a gázolaj hazai átlagos ára 295 forint fölé emelkedik, míg a benzin átlagos ára elérheti a 292 forintot is. A holtankoljak.hu adatbázisa alapján, a jelenlegi legalacsonyabb és legmagasabb üzemanyagárakat nézve szerdától nemigen tankolhatunk benzint 277 forintos literenkénti ár alatt, a legdrágább kutakon pedig 303 forintos benzinár várható. A gázolaj ára ennél is magasabb lesz: legdrágábban várhatóan 308 forintért tankolhatunk gázolajat, de a legolcsóbban is 280 forint feletti áron vehetjük meg.

A jövőre nézve nem túl biztató, hogy az olajpiac továbbra sem képes megnyugodni, és az árak már valóban a száz dolláros lélektani határt ostromolják. A nyugati féltekén irányadó WTI referenciakeverék a New York-i árutőzsde elektronikus jegyzésében ma délelőtt, magyar idő szerint 11 óra körül 99 dollár 10 centes áron cserélt gazdát januári határidőre. Ezután az árgörbe lefelé indult el, de persze nem jutott mélyre. Nem is nagyon juthatott, mert jelen pillanatban még 2008 júniusi szállításra is csaknem 94 dolláros árat kínálnak a fekete aranyért a kereskedők, úgyhogy nem lenne meglepő, ha a legközelebbi szállítási határidőkre még ezen a héten valóban átlépnénk a száz dolláros szintet.

Ehhez már az is elég lehet, ha az előttünk álló pár napban tovább csökken a dollár értéke az euróval szemben, ám ha ehhez hozzájön még valami rossz hír kitermelési oldalról, az áremelkedés akár több dolláros is lehet. Nemcsak Amerikában, Európában is drága az olaj, kora délután a Brent hordója 96 dollárba került Londonban. A szakemberek szerint az olaj olcsóbbá válására akkor van esély, ha a legnagyobb kitermelő országokat tömörítő OPEC a kitermelés növelése mellett dönt, erre azonban még várni kell, mert a kartell tagjai legközelebb jövő hét szerdán ülnek össze.

Az Önnek legkedvezőbb árakat itt nézheti meg >>>

Forrás: www.holtankoljak.hu

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!