Helyi sport

2024.07.08. 18:59

13 éves sakkozó lett az év fiatal tehetsége a DEAC-nál

Biró Beáta kitűnő tanuló, és már azt is tudja, hogy a matematikával akar majd foglalkozni. A DEAC évzáró gáláján vette át az elismerést.

Haon.hu

A DEAC évadzáró gálán az év fiatal tehetsége elismerésben a DEAC sakkozója, Biró Beáta részesült. A mindössze 13 éves tehetség korosztályában már számos sikert ér el, az idei szezonban például az Európai Uniós Ifjúsági Sakkbajnokságon a korosztályában megszerezte az első helyet, a Magyar Korcsoportos Bajnokságról pedig szintén aranyéremmel térhetett haza, ennek köszönhetően képviselheti hazánkat és a klubot a következő világ- és Európa-bajnokságon, számolt be a deac.hu.

Biró Beáta, a DEAC sakkozója a Debreceni Egyetem kancellárjától, Bács Zoltántól vette át az év fiatal tehetségének járó díjat
Biró Beáta, a DEAC sakkozója a Debreceni Egyetem kancellárjától, Bács Zoltántól vette át az év fiatal tehetségének járó díjat
Forrás: deac.hu

Már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy meghívást kaptam az évadzáró rendezvényre, hiszen korábban még sosem vettem részt ezen az eseményen. Jó volt a sok sportolót személyesen látni. Amikor pedig meghallottam a nevem a díjátadó ceremónián, nagyon izgatott lettem, különösen azért, mert ez egy nagy, egyetemi klub, rengeteg különböző szakosztállyal és nagyon sok ígéretes utánpótlás-sportolóval. Igazán büszke voltam, hogy a DEAC engem tartott idén a legtehetségesebb ifjúsági versenyzőjének

– mondta Biró Beáta a klub honlapjának.

Cél mesteri cím és a sakkolimpia

A DEAC nagy reménysége idén kezdte el a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika tagozatát a hetedik évfolyamon, emellett sakkedzésekre és versenyekre jár.

– A matek a kedvenc tantárgyam, és ezzel akarok majd foglalkozni, de ennél komolyabb terveim még nincsenek. A mérnöki területek érdekelnek legjobban, szeretem a természettudományos tantárgyakat és az informatikát is. Büszke vagyok rá, hogy az idei tanévben is kitűnő lettem. Többen a magyar és a nemzetközi mezőnyben is magántanulóként versenyeznek, nekem azonban fontos az iskolába járás, az ottani légkör, a barátságok a mindennapokban is. A nemzetközi versenyeken nehéz előre célokat kitűzni. Az eredmény függhet attól is, hogy mely országok vesznek rajta részt és hányan indulnak. Sok országban nagy hagyománya van a sakknak, az iskolában is tanulják a diákok. Megtapasztaltam, hogy a különböző országokban szerzett ELO-pontok nem mindig jelentenek ugyanolyan játékerőt. Azt mindenképpen szeretném elérni, hogy az idei világ- és Európa-bajnokságon a kezdeti rangsori helyezésemen sikerüljön javítani. Már annak is örülnék, ha ez összejönne, bár mindent meg fogok tenni azért, hogy minél előrébb végezzek.

A sakkban az a célom, hogy női nemzetközi mesteri címet érjek el, és egyszer majd képviselhessem Magyarországot és a DEAC-ot a sakkolimpián

– osztotta meg gondolatait a fiatal lány.

Minden támogatást megkap a DEAC-tól

A versenyekre való felkészüléshez minden segítséget megkap klubjától, a DEAC-tól, ahol elmondása szerint nagyon jól érzi magát.

– Jó hangulatú edzéseink vannak, ráadásul az elmúlt időszakban nagyon sok ifjúsági játékos sakkozott a csapatban, akikkel sikerült jó kapcsolatot kialakítani. Többször is kaptam az egyesülettől támogatást, hogy nemzetközi versenyeken is részt tudjak venni. A szakosztálynak több osztályban is van csapata, így lehetőségem volt a megyei bajnokság mellett az NB II.-ben és az NB I.-ben is játszani, ezek jó gyakorlási lehetőséget jelentettek. Az egyesületben sakkozó felnőttek is elfogadnak, folyamatosan kapok tőlük biztatást, elismerést, amiért nagyon hálás vagyok. Az edzőm, Mester Gyula egy remek sakkozó, edző és tanár. Hétéves korom óta ő az egyetlen edzőm. Rengeteget tanultam tőle szakmailag, de emberként is mindig támogatott, biztatott. Igazi pedagógus, aki tud a gyerekek nyelvén, nagyon szeretik a tanítványai az iskolában és a sakkszakosztályban egyaránt. Sok országos bajnok és nemzetközi eredményeket elért tanítványa volt, van. Remélem, a későbbiekben is tudok vele együtt dolgozni, mert még nagyon sokat kell tanulnom a nagy sikerek eléréséhez – fűzte hozzá Biró Beáta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában