Peking 2022

2022.02.08. 21:10

Nehezen elfogadható Liu Shaolin Sándor kizárása

Kövér Balázs szerint a versenyen a bírónak tartania kell magát az általa megfogalmazott standardhoz.

Forrás: Nemzeti Sport-archív

Nem csillapodnak a kedélyek a férfiak 1000 méteres döntőjében történtek miatt. Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, Liu Shaolin Sándor hiába szelte át elsőként a célvonalat, videózás után sárga lappal kizárták a fináléból, és így a kínai Zsen Ce-vej lett az olimpiai bajnok, míg Liu Shaoang bronzérmet szerzett.

 

A magyar vezetés megóvta a döntőt, ám azt elutasították, de a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség közös közleményben jelezte kedden, hogy hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát.

Mielőtt azt gondolná bárki, hogy csak a mieink nem voltak kibékülve a bíráskodással, a Koreai Olimpiai Bizottság jelezte, hogy egyenesen a Sportdöntbírósághoz (CAS) fordul a versenyzőit sújtó ítéletek miatt. A dél-koreaiak úgy érzik, az elődöntőben két versenyzőjüket is jogtalanul zárták ki, különösen Hvang Tae Hon diszkvalifikálását nem értik. A magyar és a koreai szövetség szerdán konzultál egymással a történtekkel kapcsolatban.

Kövér Balázs versenybíró | Fotó: Nemzeti Sport-archív

A Hajdú-bihari Napló megkereste Kövér Balázs versenybírót, hogy segítsen megérteni, miért született a fináléban magyar szempontból hátrányos bírói döntés. A szakember a magánvéleményét egy kis szabálymagyarázattal kezdte.

 

– Amit általánosságban el lehet mondani, hogy ha egy versenyző ugyanabban a futamban két olyan szabálytalanságot követ el, ami kizárást von maga után, akkor kötelező sárga lappal büntetni. Van olyan szabálytalanság, ami annyira szándékos, súlyos vagy éppen balesetet okozó, hogy már önmagában is sárga lap jár érte. Sanyi esetében összeadódott a két szabálytalanság, ami a kizárást eredményezte – világított rá Kövér Balázs.

 

Nem akadályozhatja

 

A szakember felelevenítette, hogy az első szituációnál Liu Shaolin Sándor belülről előzött átlépve a kék vonalat, amit a szabálykönyv szerint megtehetett. Ám az előírások azt is tartalmazzák, aki a pályán belülről jön, nem ütközhet a másikkal, nem akadályozhatja az ellenfelét, mert az a védett, aki a pályán megy. A magyar klasszis fél lábbal beljebb volt a kék vonalnál, és amikor visszatért, akkor történt kontakt kínai versenyzővel, így ezt a megmozdulást be lehet hívni kizárásra.

 

– Ám sokatmondó volt a kínai reakciója, hiszen folyatta a versenyzést, mintha mi sem történt volna, mert ez már a finálé volt. Ha ugyanez a szituáció egy elődöntőben van, akkor az ázsiai eljátssza, hogy kilökték, csak azért, hogy Sanyit kizárassa, őt pedig továbbjuttassák a döntőbe – hívta fel a figyelmet. – Mindig a bíró feladata, hogy megfogalmazzon egy standardot a versenyre azzal kapcsolatban, mi az, ami kizárást von maga után, és mi az, ami nem. Ám ehhez következetesen tartania is kell magát. A célegyenesben történtek kapcsán a fő szabály az, hogy előzésnél a hátulról érkezőé a felelősség. Ez a felelősség akkor osztódik, amikor egymás mellé érnek, onnantól kezdve mind a kettő felelős a saját mozdulatáért. Elvileg mindkét korisnak egyenesen kellene haladnia, nem ütközhetnek, és kezet sem használhatnak. Liu Shaolin Sándor védte a pályáját, olimpiai döntő lévén kicsit talán agresszívabban a megszokottnál, ám a kínai a vállánál fogva két kézzel rántotta vissza Sanyit. A döntőben dolgozó főbírót ismerem, jó bírónak tartom, de egy olimpiai fináléban egy ilyen beérkezés után maximum egy olyan döntést tudtam volna elfogadni, ha a kínait is kizárják – mondta el Kövér Balázs.

 

Liu Shaolin Sándornak nincs sok ideje emésztenie magát a történteken, hiszen szerdán már az 1500 méter küzdelmeiben áll rajthoz Liu Shaoang és Krueger John-Henry társaságában. A hölgyek sem pihennek, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia 1000 méter selejtezőiből igyekszik majd továbbverekedni magát. 

 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában