Időszakos kiállítás

2024.06.21. 15:19

„Kulturális híd a két ország között” címmel nyílt kiállítás az Új Városháza Galériában

Kossuth Lajos emigrációjának Sumenben töltött időszakát jeleníti meg az Új Városháza Galéria időszaki kiállítása, amely 2024. június 20-án nyílt meg.

Haon.hu

Kossuth Lajos emigrációjának Sumenben töltött időszakát jeleníti meg az Új Városháza Galéria időszaki kiállítása

Forrás: DMJV Polgármesteri Kabinetiroda

A 175 évvel ezelőtt emigrált Kossuth Lajosnak a bulgáriai Sumen városban történt tartózkodásának lakhelyét, a múzeummá alakított Kossuth-házat, az abban folyó történéseket, az ott tevékenykedő személyek életének egy-egy jelentősebb szakaszát mutatja be Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és Debrecen Megyei Jogú Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatának közös tablókiállítása az Új Városháza Galériában. 

Sumen kilenc testvérvárossal rendelkezik, amelyek közül az egyik Debrecen. Az 1850-es években Kossuth Lajosnak 1849 áprilisában kényszer hatására el kellett menekülnie az országból, mint forradalmi vezető a száműzetésének egy részét az akkori ottomán városban, Sumenben töltötte. 

Puskás István alpolgármester a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, Bulgáriában úgy emlékeznek ránk, magyarokra, mint arra a közösségre, amely elvitte a nyugati kultúrát a török hódoltság alatt álló Bulgáriába, Kossuth Lajost pedig a mai napig kultusz övezi Sumenben. 

„Kulturális híd a két ország között” címmel nyílt kiállítás az Új Városháza Galériában
„Kulturális híd a két ország között” címmel nyílt kiállítás az Új Városháza Galériában 
Forrás: DMJV Polgármesteri Kabinetiroda

Deleff Anikó, Debrecen Megyei Jogú Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a kiállítás bemutatása során hangsúlyozta, hogy a tárlat Kossuth Lajos emigrációjának Sumenben töltött időszakát mutatja be. Kiemelte, hogy a ház, amelyben egykor Kossuth élt, ma már múzeumházként funkcionál. 

Dr. Velkey Ferenc történész, egyetemi docens megjegyezte, hogy Kossuth és társai mindössze négy hónapot töltöttek Sumenben, mégis igen nagy ennek a jelentősége, amely a bolgár polgárosodásban, illetve az emlékezethelyek kialakulásában is megfigyelhető. A kiállítás 2024. július 7-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában