Most szombaton

2023.02.13. 12:39

Földközelben: kiállításmegnyitó kurátori tárlatvezetéssel a Modemben

Tornyai János hódmezővásárhelyi tájábrázolásaival is találkozhatunk

Forrás: Modem

Földközelben címmel nyílik meg a debreceni Modem legújabb kiállítása február 18-án 15 órától, közölte portálunkkal az intézmény.

Ahogy arra a kapcsolódó sajtóanyag rámutat, a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményt bemutató könyvsorozat negyedik kötetének festőit a tájképfestészet iránti mély elkötelezettség köti össze. Legtöbbjüket az „alföldi festészet” címszó alá sorolja a magyar művészettörténetírás, mert művészetük fő témája az Alföld, a pusztai élmény megragadása volt. A tájképek mellett a kiállítás kiemelt figyelmet szentel azoknak az arcképeknek, emberábrázolásoknak, melyek a magyar társadalom jellegzetes alakjait jeleníti meg. Egy önálló szekció mutatja be az első világháború idején dolgozó hadifestők (Mednyánszky László, Nagy István) valós élményekből merítő, megrázó alkotásait. A festők mellett megjelenik a korszak egyik nagy szobrásza, Medgyessy Ferenc, akinek munkái jól illeszkednek abba a szellemiségbe, amelyet a többi művész képvisel.

A gyűjtemény e részében is számos különleges darab található, melyeket méltán nevezhetünk muzeális értékű alkotásoknak. Hosszú lenne felsorolni a legszebb darabokat, de néhányat mégis érdemes megemlíteni: Mednyánszky csavargó-képeit, Koszta mezei munkásait, Fényes nemrégen külföldről hazakerült tiszai tájképét, Iványi kecskeméti cigányvárosát, Tornyai a nyolcvanas években előkerült hódmezővásárhelyi, bajai, Endre alföldi tájábrázolásait, Glatz magvető alakját, Nagy István katonaképeit, Rudnay parasztpárját, Holló csendéleteit és Medgyessy híres súroló asszonyának fából készült változatát.

Kiállító művészek:

Mednyánszky László / Koszta József / Fényes Adolf / Iványi Grünwald Béla / Tornyai János / Endre Béla / Glatz Oszkár / Nagy István / Rudnay Gyula / Medgyessy Ferenc / Holló László

Kurátor:

Nagy T. Katalin

Program:

15.00 Megnyitó Kertész Endre gordonkaművész közreműködésével

16.00 Kurátori tárlatvezetés Nagy T. Katalinnal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában