a kistelepülésekre is elviszik

2021.11.05. 12:50

Újra felvirágzik a bábkultúra Hajdú-Biharban

Többéves pályázat eredményeként új fejezet nyílik a megyei amatőr bábjátékos közösség életében.

Fotó: Czinege Melinda

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), a Vojtina Bábszínház és a VOKE Egyetértés Művelődési Központ közös erőfeszítésének köszönhetően ezentúl olyan településekre is eljuthat a bábkultúra, ahol már nagyon régóta nincs jelen.

Ennek apropóján rendeztek bábos konferenciát péntek délelőtt a Vojtina Bábszínházban, melynek megnyitóján Puskás István mondott köszöntőbeszédet. Az alpolgármester a közösséghez tartozás fontosságáról beszélt a nehezen létrejövő találkozások idejében. Mint mondta, ha valós igényekből, küzdelmesen jönnek létre közösségek, az a jövőben is nagyon erős összetartó erőt jelent. Véleménye szerint ez különösen nehéz egy olyan területen, ahol nem adottak olyan körülmények hozzá, mint például a debreceni Vojtina Bábszínházban.

Debrecen nevében mondhatom, városunk határai nem állhatnak meg a „sáncnál”, a spirituális Debrecennek mindig is tág határai voltak. A szervezők munkájának köszönhetően azonban a mostanra beérett projekt lehetővé teszi, hogy a kisebb településeken élő gyerekek is bábos közösséghez tartozhassanak

– mondta Puskás István.

Az alpolgármester után Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója köszöntötte a résztvevőket: – Az esélyegyenlőség megteremtését művészeti kompozícióiban és tetteiben is kezdetektől fogva küldetésének tartotta a bábszínház. A mi feladatunk, hogy pénzt, paripát, fegyvert és deszkát teremtsünk a bábosok számára. Hiszem azt, hogy ez olyan életre szóló élményt okoz a gyerekeknek, ami a jövőben is művészet felé tereli őket –mondta.

A konferencia további részében Angyal László, az NMI Hajdú-Bihar megyei elnöke arról beszélt, hogy a pályázat elnyerésével sikeresen megvalósult szemléletváltás jött létre. A közös erőfeszítés lehetővé tette, hogy egy jelentős támogatási összeg az amatőr művészetekre irányuljon, ezen belül célirányosan finanszírozva a bábjátékos közösséget. Ennek köszönhetően egyre több megyei közművelődési intézményekben lehet bábcsoport, aminek személyiségfejlesztő és közösségépítő szerepe van.

A pályázatnak köszönhetően létrejöhet öt új bábcsoport, több helyszínen rendeznek vándorkiállítást, és megszervezték a megyei Bábfórumot.

Emellett elkészült egy népszerűsítő werkfilm, két műveltető füzet pedagógusok számára, és a bábcsoportvezetők felkészítő tréningjét is finanszírozzák.

Hajnal László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában