szép emlékek

2021.10.30. 14:59

Hétkötetnyi cikk született Nyíracsádon

Fél évszázada archiválják a településről megjelent újságcikkeket.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A községi könyvtár gazdag helytörténeti gyűjteményének egyik gyöngyszeme az a terjedelmében és tartalmában is hangsúlyos albumsorozat, mely a Nyír­acsádról 1971 óta megjelent újságcikkeket őrzi. A gyűjtést fél évszázaddal ezelőtt az akkori faluvezető, dr. Katona Gyula kezdeményezte, a dokumentálást a községi könyvtár vezetőjére, Kövér Gáborné Magdikára bízta.

– Kétborítéknyi kivágott újságcikket kaptam Katona Gyulától, és a feladatot, hogy folyamatosan gyűjtsük, archiváljuk a különböző sajtóorgánumokban megjelenő, nyír­acsádi vonatkozású cikkeket. A Népszabadság és a Szabad Föld mellett elsősorban a Hajdú-bihari Naplóban jelentek meg cikkek a faluról – emlékszik vissza a kezdetekre Kövér Gáborné. A megyei könyvtár kötészetén készítették a nagy méretű, A/2-es albumokat, melyekből azóta már hét darab gazdagítja a helytörténeti gyűjteményt. Varga Józsefné, az intézmény jelenlegi vezetője 1986-tól dolgozik a könyvtárban, az­óta részese a gyűjtemény kezelésének, amit azóta át is vett elődjétől.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– Ma is naprakészek vagyunk az albumok frissítésével. Mióta életünk részévé vált a digitális technika, azóta a könyvtár honlapján is minden helyi vonatkozású újságcikk megjelenik fotóformátumban. Emellett megmaradt a papíralapú gyűjtemény is, hiszen az olvasók egy része, elsősorban az idősebbek még mindig szívesebben lapozgatják az albumokat – fogalmazott Varga Józsefné. Megtudtuk tőle, hogy az 50 év alatt több mint 3000 újságcikk dokumentálja a település múltját.

Kedves Zilahi Enikő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában