nemrég mutatták be

2021.09.14. 17:47

Már Földesen is falukönyv őrzi a letűnt korok emlékeit

A könyvbemutatón megjegyezték: akár már most helyi értékké lehetne nyilvánítani a kiadványt.

A ma még fellelhető vagy már csak emlékekben élő tárgyaknak, a természeti környezetnek, vagy falusi életmódhoz köthető emlékek megörökítését és megőrzését vállalták hazánk értéktárbizottságai. Így tette ezt Földes önkormányzatának értéktárbizottsága is dr. Szabó Irma vezetésével.

Sokan eljöttek az Árpád moziban pénteken megtartott könyvbemutatóra | Fotó: Péter Imre

A falukönyv negyvenkét, helyi nemzeti értékként nyilvántartható értéket mutat be egyenként, lényegkiemelő összefoglalással. Ez adja a könyv alapját és egyik sajátosságát is. – Bevezetésként azt a folyamatot mutattuk be, amely az értéktárbizottság megalakulásától e falukönyv elkészítéséig tartott – tájékoztatta a könyvbemutató népes közönségét dr. Szabó Irma. – Az ezt követő nagyobb terjedelmű második fejezetben a nyilvántartott értékeinket a javaslatok beadásának, illetve az értékké nyilvánításuk időrendjét követve sorakoztattuk fel. A történéseket, az elmondottakat, az újraélt emlékeket régi okmányokkal, dokumentumokkal, közel 200 fotóval, az események korabeli híradásaiból válogatott írásokkal tettük szemléletesebbé. A harmadik fejezetében többféle formában és megközelítésben mutatjuk be a helyhez, a helyi értékekhez fűződő gondolatokat. A negyedik fejezetben az érték­átörökítő közösségeink, szervezeteink mutatkoztak be. Az ötödik fejezetben a könyvtár által gyűjtött és rendszerezett, mindenki által hozzáférhető, a nyilvántartott értékekhez kapcsolódó bibliográfia, és az elkövetkező időszakban beadandó javaslatok megfogalmazását megkönnyítő úgynevezett minta javaslattételi lap kapott helyet – összegezte a könyv tartalmát dr. Szabó Irma.

A könyvbemutató résztvevői videóvetítéssel bepillanthattak a helyi közösségek értékközvetítő munkájába, és megemlékeztek a falukönyv időközben elhunyt közreműködőiről. Az emlékírók közül dr. Virágh Pál és Jenei Edit idézte fel gyermekkoruk ma már kordokumentummá érett éveit. A könyv lektorai Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő szakember és dr. Vajda Mária néprajzkutató a falukönyvet jó példaként állították a többi értéktár elé. Találóan fogalmazták meg, hogy ezt a falukönyvet már most is helyi értékké lehetne nyilvánítani.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában