filmünnep a vírus árnyékában

2020.09.09. 17:30

Velence: öröm és csillogás a maszkok mögött

Több elmaradt nemzetközi találkozó művészeti vezetője is részt vett az idei filmfesztiválon.

Argentinian-Spanish model and actress Georgina Rodriguez holds her face mask as she arrives for the screening of the film "The Human Voice" presented out of competition on the second day of the 77th Venice Film Festival, on September 3, 2020 at Venice Lido, during the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Fotó: AFP / Alberto Pizzoli

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 2-án nyitotta meg a kapuit. Az év első nagy filmes mustrája szigorú járványügyi előírások mentén, kevesebb sztárral és résztvevővel, mégis bizakodva nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A Napló a seregszemle részleteiről Váró Kata Anna film- és színházkritikust kérdezte. A szakember szerint, ha beválik a velencei modell, útmutatást és reményt adhat az elkövetkező fesztiváloknak, az év elejére tervezett film­fesztiválok ugyanis vagy online formában valósultak meg, vagy a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválhoz hasonlóan inkább az esemény elhalasztása mellett döntöttek.

– Hasonlóképpen járt a szomszédos A listás filmfesztivál, Karlovy Vary vagy Locarno is, a szeptember 2-i ünnepélyes megnyitóra éppen ezért Velencébe érkezett a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, Cannes, Karlovy Vary, Locarno, San Sebastian és a BFI London Filmfesztivál művészeti vezetője is, hogy a velencei fesztiváligazgatóval, Alberto Barberával együtt ünnepeljék a Covid-korszak első nagyszabású filmes eseményét – fejtette ki Váró Kata Anna.

Több mint fesztivál

– A művészeti vezetők által a színpadon felolvasott nyilatkozat a kölcsönös segítségnyújtás és összefogás jegyében fogalmazódott meg, mely természetesen a filmkészítőkre is kiterjed, hiszen nélkülük nem lennének film­fesztiválok – magyarázta a filmkritikus, aki szerint az említett filmfesztiválok Velence is ékes példája, hogy nem pusztán a filmekről és a sztárokról szólnak, hanem meghatározó kultúraközvetítő, sőt kultúraformáló platformokká nőtték ki magukat az elmúlt évtizedek során.

Fotó: Váró Kata Anna-archív

Váró Kata Anna beszámolt arról is, hogy a járványhelyzet újabb, szigorú biztonsági intézkedéseket hozott. Elsőként arra emlékeztetett, hogy a fesztivál látogatói korábban már hozzászokhattak a táskáik, csomagjaik átvizsgálásához, melyet a 2001-es New York-i terrortámadás után vezettek be a világ vezető filmes mustrái, elsőként Cannes és Velence. – Idén Velencében ezenfelül kötelező mindenki számára az orrot és szájat takaró maszk viselése a fesztivál belső tereiben, ahogyan a vetítésekre belépés előtti lázmérés, illetve a szigorú ültetési rend is, mely szerint még az egy háztartásban élők sem ülhetnek egymás mellé. Ez csökkenti az egyébként rendszerint zsúfolásig megtelt, akár ezer fölötti nézőszám befogadására kialakított termek kihasználtságát, de idén a fesztiválozók egészsége mindennél fontosabb – magyarázta a filmes szakember.

Palánk van, szelfi nincs

Hogy a maszkok meddig maradnak, a filmkritikus szerint még kérdéses, de beszámolója szerint a nyitógála díszvendége, az Oscar-díjas Cate Blanchett jól példával járva elöl sebészi maszkban állt a fotósok elé, és csak rövid időre vette le azt, hogy enélkül is készülhessen pár kép róla.

Fotó: AFP / Tiziana Fabi

– A gálán életműdíjjal kitüntetett Tilda Swinton extravagáns stílusához és az eseményhez mérten csillogó, bár kevésbé funkcionális maszkot tartott az arca elé – jegyezte meg Váró Kata Anna.

Fotó: AFP / Tiziana Fabi

– Noha a két színésznő nem győzte méltatni a fesztivál bátorságát és kifejezésre juttatni az esemény megrendezése miatt érzett örömét, azért ez a Velence várhatóan mégsem olyan lesz, mint a korábbi években volt, különösen, ha a tavalyi évet nézzük, mely a később Oscar-díjjal jutalmazott Joker diadalmenetéről szólt – folytatta a szakember, majd hozzáfűzte: idén szűkebb a filmkínálat, kevesebb a potenciális Oscar-esélyes, a sztárokról nem is beszélve.

„A rajongók és a hírességek közé is elválasztó palánk került, meghiúsítva az autogramkéréseket és közös szelfiket. Ennek ellenére az első beszámolókból az olvasható ki, hogy hálásak az emberek, hogy egyáltalán van fesztivál, ők pedig részesei lehetnek”

– összegzett Váró Kata Anna.

Magyar rendezőnek drukkolhatunk

A magyar moziközönség számára leginkább azért érdekes az idei velencei filmfesztivál, mert Mundruczó Kornél első angol nyelvű, amerikai–kanadai koprodukcióban készült filmje, a Pieces of a Woman is szerepel a 18 filmet számláló hivatalos versenyprogramban. Váró Kata Anna filmkritikus szerint a film érdekessége, hogy executive producere Martin Scorsese, a főszerepekben pedig Vanessa Kirby mellett az utóbbi időben leginkább botrányairól hírhedtté vált Shia LaBeouf látható.

– Nagy szívfájdalom, hogy idén nem vehetek részt a fesztiválon, de igyekszem követni az eseményeit, és itthonról szorítok Mundruczó Kornél filmjéért – folytatta Váró Kata Anna. A filmkritikus úgy látja, a hétvégi bemutató után Cannes és több más rangos nemzetközi fesztivál után Velencét is meghódította a magyar rendező. – Mundruczó és Wéber Kata forgatókönyv­író megrendítő alkotása a születés öröme helyébe lépő veszteségről, gyászról és a traumák feldolgozásáról szól. Az alkotást több vezető nemzetközi filmes szaklap, mint például a Variety is méltatta, külön kiemelve Mundruczó rendezői kvalitását, Benjamin Loeb operatőri munkáját, illetve a három főszereplő, a házaspárt megformáló Vanessa Kirby és Shia LaBeouf, valamint az Oscar-díjas Ellen Burstyn játékát. A kritikák szerint a gyermekét szülés közben elvesztő Martha szerepében a leginkább a Korona című sorozatból ismert Vanessa Kirby élete legjobb alakítását nyújtja – összegezte a film legfontosabb tudnivalóit Váró Kata Anna.

A kritikus végül arra hívta fel a figyelmet, hogy Mundruczó filmjén kívül egy másik magyar alkotásnak is szoríthatunk idén Velencében, ugyanis Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje a rendezők hete elnevezésű programban mutatkozik be.

SZD

Borítókép: Georgina Rodriguez argentin-spanyol színésznő a The Human Voice című film bemutatója előtt a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában