Fehér VÁSZON

2020.09.25. 15:00

Trianon 100: a Déri Múzeum virtuális kiállítása

A Déri Múzeum a továbbra is megtekinthető virtuális, Trianon 100 című kiállítását, a trianoni megemlékezést 2021 januárjában a múzeum Zoltai-termében időszaki kiállítással folytatja.

Ehhez kéri a múzeum azoknak a segítségét, akik a magyar történelmet, annak tárgyi és írásos emlékeit szeretik. Az intézmény a Trianonhoz és annak tág értelemben vett történetéhez kapcsolódó tárgyakat és írásos emlékeket, családi legendákat, emlékeket vár gyűjteményébe.

Ezek lehetnek korabeli kiadványok, könyvek, képeslapok, emléklapok, nyomatok, nemzeti ereklyék, az Országos Hadi Múzeum Egyesület kiadványai, magánlevelek, naplók, visszaemlékezések, térképek, menekültekre vonatkozó anyagok, menekültigazolvány, nu­­miz­matikai anyag, emlékveretek, érmek, jelvények, Nem, Nem, Soha! feliratos tárgyak, a „Magyar hiszek­egy” különböző megjelenései. A tárgyakról a tervek szerint digitális felvételeket készítenek a múzeum munkatársai, és katalogizálást követően a jellemző darabok a kiállításban jelennének meg. A tárgyak a tárlat lebontása után visszakerülnek tulajdonosaikhoz.

– Fontosnak érezzük, hogy Trianon bemutatásában minden hazaszerető magyar ember részt vehessen, átadva tárgyait adatrögzítésre, vagy a kiállításra a nemzeti összetartozás jegyében, ezzel is kiemelve a közös megemlékezés fontosságát – olvasható a Déri Múzeum közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában