népi hagyományaink

2020.09.11. 17:08

Megtelt élettel és magyar értékekkel a belvárosi sétálóutca

Három napon át népszerűsítik a fazekasságot és a népi kézművességet Debrecenben.

MP

Fotó: Molnár Péter

Megkezdődött pénteken az összevont XI. Nemzetközi Fazekas- és a X. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál. A rendezvény nyitónapján kihirdették a fazekas pályázat nyertesét, a délután folyamán pedig megnyitottak a Csapó utca sétáló övezetében kihelyezett kézműves pavilonok.

– Az, hogy a város és az ország határain is átívelő kulturális pályázattal Debrecenben tovább éltetjük a fazekas hagyományt mint egy élő mesterséget, úgy gondolom, a jelen és jövő szempontjából is jelentős – hangsúlyozta Puskás István alpolgármester a XI. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázati kiállításának pénteki megnyitóján.

A szervezők a tavalyi évben elhunyt Les Gábor, a Népművészet Mestere emlékére szentelték idén a fazekas pályázat kiírását. A beérkezett tálakat és bokályokat ebben az esztendőben nem zsűri értékelte: a művészek egymás munkájáról alkottak véleményt.

Fotó: Molnár Péter

Zilahi kerámia győzött

A szavazatok alapján a tiszafüredi Nagyné Török Zsóka vehette át a győzelemmel járó díjat, amely a Les család által felajánlott kerámiatál volt.

„Már több mint harminc éve foglalkozom fazekassággal. A debreceni fesztivál pályázatára határon túli, zilahi kerámiával neveztem. Ezzel a csodás és mégis nagyon nehéz technikával Les Gábor által ismerkedhettem meg.”

– Alapvetően kísérletező típus vagyok, azonban korábban nem írókáztam mázas festékkel, éppen ezért számomra ez a feladat nem volt könnyű. Úgy gondoltam, hogy Les Gáborhoz, akihez évek óta tartó barátság is kötött, ez a technika tartozott a leginkább, így rá emlékezve tiszteletemet tehettem az alkotásommal – nyilatkozta a Naplónak Nagyné Török Zsóka, aki a kollégái elismerésétől könnyekig hatódott.

A fazekasok munkái megtekinthetőek a Református Kollégium Múzeumában. A kiállításon szeptember 13-án, vasárnap dr. P. Szalay Emőke etnográfus tart tárlatvezetést.

Fotó: Molnár Péter

Megnyitottak a pavilonok

A díjátadást követően pénteken délután megnyitottak a Csapó utcai sétáló övezetben kihelyezett pavilonok is, ahol egyelőre a X. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál résztvevőivel találkozhattak az érdeklődők. A háromnapos rendezvényen résztvevő iparművészek már szeptember 11-én kézműves-foglalkozásokkal és gyermekprogramokkal népszerűsítették mesterségüket, és kínálták portékáikat az érdeklődő közönség számára.

– A gyerekek nagyon szeretnek gyöngyöt fűzni, a legkisebbek, az óvodás korú gyerkőcök gumidamilos vagy memóriadrótos karkötőket, a nagyobbak pedig akár gyűrűt is el tudnak készíteni az interaktív foglalkozásokon.

„Azt tapasztaljuk, hogy leginkább a néptáncosok, a népdalénekesek viselnek efféle ékszereket, de az elmúlt években egyre többen érdeklődnek a gyöngyviseletek iránt civilek is”

– mondta Sarkadi Gyuláné, népi iparművész, gyöngyfűző.

Fotó: Molnár Péter

Hutkai László bőrműves az árnyékban meghúzódva készített kézi varrással kulcstartót. A mester szerint ezt a terméket csak türelemmel és alázattal lehet megalkotni. – Tanár vagyok, és annak idején, hogy a nebulóknak minél többet tudjak mutatni, mindenféle mesterséget, népi játékok megtanultam. Egy ilyen bőrműves alkotás elkészítését, jó kézügyességgel viszonylag egyszerűen el lehet készíteni – fejtette ki.

A kézműves, és néptáncos bemutatókkal tarkított fesztivál vasárnap délutánig tart.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában