50. Debreceni Virágkarnevál

2019.07.24. 12:27

Jubilál a város legszebb ünnepe

Több új programmal is gazdagodik az 50. Debreceni Virágkarnevál.

Fotó: Matey István

Minden eddiginél változatosabbnak ígérkezik az idei Debreceni Virágkarnevál. A részletekről szerda délelőtt minikarnevállal színesített sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők a Nagyerdei Stadion VIP Gold termében.

Az augusztus 14. és 21. között zajló karneválról Papp László polgármester azt mondta, ebben az évben összmagyar, a kárpát-medencei összefogás és az európai kitekintés jegyei is fellelhetők lesznek a programelemek között. – A jubileumi virágkarneválon minden eddiginél több, tizennyolc virágkocsi vonul majd fel, melyek között néhány testvérvárosunk is jelen lesz, így Nagyvárad, a németországi Paderborn és a japán Tomaya is virágkocsival képviselteti magát – fogalmazott.

Továbbá kiemelte, a karneválon megtekintheti a közönség az idei virágkarnevál elsőként készült kompozícióját, Szent László ereklyéjét is, amely Ferenc pápa látogatása alkalmából májusban indult el 900 kilométeres zarándokútjára, míg Csíksomlyóra ért.

Karneváléj, hatodjára

Papp László arra is emlékeztetett, hogy Debrecen legszebb rendezvényének esti showműsora öt évvel ezelőtt költözött a Nagyerdei Stadionba, ahol a jubileumi arénashow Lévai Balázs közreműködésével csaknem kétezer szereplővel és tizenöt előadóművésszel szórakoztatja majd a közönséget. A sztárfellépők között lesz Hajdu Steve, Falusi Mariann, ByeAlex, Papp Szabolcs, Nagy Bogi és Pál Dénes is, akiket a Czutor Zoltán vezette showband élőzenével kísér az arénashow színpadán. A karneváléj nem véletlenül kapta idén az Ahogy eddig még nem láttuk címet, hiszen az elmúlt ötven év best of zenei válogatását fényfestés és más érdekességet színesítik majd.

Nagyvárad és Debrecen

Szász Jenő, Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a beharangozón arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel augusztus 20-a Szent István és az államalapítás ünnepe is, a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében a karnevál kezdetével Boldogasszony-kiállítás nyílik, ahol több mint ötven művész egy-egy Mária-alkotással mutatkozik be. A tárlat, melyet az idén 450 éves csíksomlyói Mária kegyszobor ünnepe ihlette, szeptember 11-ig látogatható. – Nagyvárad az összetartozás jegyében turisztikai, könnyű-és komolyzenei, valamint gyermekprogrammal is készül az anyaország alapításának ünnepére, így augusztus 22-én a virágkocsik Székelyhídig gurulnak el, miközben minden magyarlakta településen megállnak.

Debrecen kenyere, fagyiversennyel

Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere a Kossuth téren, a közösségi főzés jegyében készíti el Debrecen kenyerét a karnevál idején, valamint az is kiderül majd, ki készíti a legfinomabb fagyit, a tíz, ringbe szálló debreceni cukrászda közül.

Fényben úszó Debrecen

Dávid István, a Limelight Projection Mapping producerének és munkatársainak közreműködésével fényinstallációk helyszíne lesz a belváros és a Nagyerdő közötti útvonal, valamint több belvárosi téren is megcsodálhatjuk a 3D-s épületvetítést. A karneváli időszakban debütál a fényművészek szabadtéri fénytárlata is.

Ünnepi kiadvány

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, a karnevál főszervezője kiemelte azt az összefogást és együttgondolkodást, mely a jubileumi Debreceni Virágkarnevál szervezőinek közös munkáját jellemezte. Bemutatkozik egy jubileumi kiadvány is, mely az elmúlt fél évszázad 54 kocsijának fotóját tartalmazza. A kiadványban olyan ismert emberek is megszólalnak, akik 1966 óta személyesen is részt vettek valamelyik Virágkarneválon.

A Kossuth téren is izgalmas programok várják a közönséget augusztus 14. és 21. között, emellett idén komolyzenét is hallhatnak a karneválozók, hiszen Klasszikusok éjszakája címmel a Kodály Filharmónia is részt vesz a virágkarneváli héten, ahol többek között felcsendül a Carmina Burana, fellép a Talamba együttes és Miklósa Erika is.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában