Díszes felvonulás

2024.07.04. 18:46

Kockás sapkában, fehér csizmában fújták az indulót a debreceni Katonazenekari Fesztiválon – fotókkal, videóval

Pompás öltözékben érkeztek a külföldi katonazenekarok a Kossuth térre, de azért mégis a debreceniek voltak a legszebbek. A második napon is nagy érdeklődés fogadta a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált.

Hajnal László

Öt ország képviselői vonultak fel július 4-én, csütörtökön, a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál második napján Debrecen főterén. Délután négy órakor még bátortalanul kezdték elfoglalni a nézők a lelátót, végül hamar megtelt a Kossuth tér. Volt, aki céltudatosan érkezett, mások városnézés közben bukkantak a rendezvényre. Kit a Kálvin térnél álló katonai buszok látványa, kit a Csonka templom felől induló katonazenészek menetelése ragadott meg, megállt megcsodálni az eseményt. Előkerültek a zsebekből a mobiltelefonok, és a gyerekektől az idősekig mindenki igyekezett megörökíteni a nem mindennapi műsort.

Katonazenekari Fesztivál, debrecen
A legszebb indulót mégis a debreceniektől hallottuk a Katonazenekari Fesztiválon
Forrás: Molnár Péter

Mert bizony nemcsak a diadalittas indulók, hanem a különleges öltözékek is felkeltették a figyelmet. Természetesen nem kell virágkarneváli tollas pompára gondolni, a maga méltóságteljes módján mégis látványos, díszes öltözékekben érkeztek a vendégfellépők.

Látványban és zeneileg is különleges volt a Katonazenekari Fesztivál második napja

Elsőként osztrák szomszédaink tűntek fel a villamosvonalon. Zöld sapkában, visszafogottabb öltözékben, fehér övvel ékesítve vonultak. A lengyel hadsereg zenekara már sajátos viseletben, tradicionális négyszögletű sapkában érkezett, olyan hófehér csizmában menetelve, amelynek a tisztán tartására bizonyára vasfegyelemre van szükség. A horvát fegyveres erők zenekara két hatalmas suzafonnal hívta fel magára a figyelmet, őket pedig a holland katonazenekar követte, akik mindegyike tiszthez méltó, elegáns öltönyhöz hasonlatos egyenruhában játszott hangszerén.

Ami azonban igazán megmelengette a cívis szívet, az a Debrecen Helyőrségi Zenekar indulója volt. Számunkra a legszebb egyenruhában, magyar indulóval, magyar virtussal felvértezve.

Az érkezőket Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere konferálta fel, miközben érdekes tudnivalókat is megosztott a közönséggel. Elmondta többek közt, az osztrák zenekar nem használ amerikai típusú hangszereket, míg a holland katonazenészek pedig rézfúvósokból állnak, úgynevezett fanfár zenekari formációt alkotva. Ez annyit takar, hogy nem használnak klarinétot, fuvolát, kizárólag fémből készült hangszerek találhatóak meg a repertoárjukban. Ez leginkább amiatt alakulhatott így, mert a zord, csapadékos holland éghajlat alatt drága volt karbantartani a fából készült hangszereket, mivel magukba szívták a párát, nagyon megdagadtak, és bizony könnyen el is repedtek.

Pénteken délután 16 órától újabb hat katonazenekar vonul fel, szombaton pedig gripenek kíséretében tartják meg a nagyszabású gálaműsort, a részletes programok a Kölcsey Központ oldalán találhatóak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában