Sok emléket őriz

2024.07.03. 12:53

A szerelmesek zarándokhelyévé vált a debreceni Kulcsos kapu – fotókkal

Dalnoky Ferenc debreceni író, gyűjtő kezdeményezésére alakították ki tizenötéve a pécsi Lakatfal tiszántúli párját. A debreceni Kulcsos kapu másfél évtized alatt valóságos zarándokhellyé vált.

Bekecs Sándor

A szerelmesek zarándokhelyévé vált a debreceni Kulcsos kapu

Forrás: Kiss Annamarie

Ma 15 éve annak, hogy 2009. július 3-án átadták a pécsi Lakatfal Debreceni „párját” a Batthyány utca 26. szám alatt. A debreceni Kulcsos kapu az évek alatt a szerelmesek valóságos zarándokhelyévé vált, legalábbis erről árulkodnak az évek alatt rajta elhelyezett, megszámlálhatatlan mennyiségű kulcsok, lakatok.

Ma 15 éve, hogy átadták a debreceni Kulcsos kaput
Ma 15 éve, hogy átadták a debreceni Kulcsos kaput
Forrás:  Napló-archív

A debreceni Kulcsos kapu eredete

A Kulcsos kapu kezdeményezője Dalnoky Ferenc debreceni író, a Homokkerti capriccio szerzője, elkötelezett retrógyűjtő és -szakértő volt. A Hajdú-bihari Napló korabeli híradásából kiderült, az ötletet Pécsről “importálta”, ahol az íróban – feleségével sétálva, s a Lakatfalon „örök nyomot hagyván” – ötlött fel a kérdés: ha ott vannak a lakatok, hol lehetnek a kulcsok? 

A szerelmesek zarándokhelyévé vált a debreceni Kulcsos kapu
Az avatásról a Hajdú-bihari Napló is beszámolt 
Forrás: Hajdú-bihari Napló 

A választ végül ő maga adta meg azzal, hogy Debrecenben, a Batthyány utca 26. szám alatt kezdeményezte a Kulcsos kapu felállítását. A szerelmesek későbbi cívisvárosi zarándokhelyét pénteken, 16 órakor avatták fel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában