Jó hír

2024.06.15. 11:30

Útépítés Hajdú-Biharban: ezek az utak újulnak meg

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke osztotta meg korábban, milyen útfejlesztések várhatóak a közeljövőben. A részletekről a Magyar Közútnál érdeklődtünk, a jelenleg is zajló útépítésekről is beszámoltak.

Bekecs Sándor

Kilenc útszakaszon indul majd útépítés a TOP Plusz pályázataiból

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hajdú-Bihar vármegyei TOP Plusz pályázat keretén belül 9 útszakasz újul meg valamivel több mint 10 milliárd forint értékben, 49 447 méter hosszan. A kivitelezések várható indulásáról, műszaki tartalmáról az állami közútkezelőt kérdeztük. A vállalat beszámolt az idei útépítésekről is.  

útépítés, útfejlesztés, Hajdú-Bihar, Magyar Közút
Az elmúlt évek alatt több hajdú-bihari szakaszon zajlott útépítés
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

A TOP Plusz-pályázat az alábbi kilenc útszakaszt érinti majd:

  • 4804-es út– Hajdúszoboszló bel- és külterület, 2+325 – 4+160 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 4902-es út – Hajdúhadház és Hajdúsámson közigazgatási területe 2+789 – 11+627 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 4808-as út – Hosszúpályi bel- és külterület, 12+275 – 15+040 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 35141 -es út – Hajdúnánás belterület, 0+016 – 4+482 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 4812 -es út – Szentpéterszeg, Gáborján, Hencida bel- és külterület, 6+305 – 14+410 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 4805-ös út - Földes bel-és külterület, 26+233 – 30+570 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 3507-es út – Hajdúböszörmény bel- és külterület, 0+441 – 8+100 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 4816 -os út – Derecske összekötő út 15+165 – 17+535 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása;
  • 3406-os út – Nádudvar bel- és külterület, 0+000 – 8+407 kilométerszelvények közötti szakaszának burkolatfelújítása.

A Magyar Közút kommunikációs osztályától megtudtuk, jelenleg a támogatási szerződések megkötése van folyamatban. Ha azok hatályba lépnek, elindul a tervező kiválasztása, majd a tervezés, végül a kiviteli tervek elkészülte után a kivitelező kiválasztása.  

Átfogó útépítésekkel terveznek a hajdú-bihari utakon

A beérkező ajánlati árak alapján, a projekthez szükséges forrás rendelkezésre állását követően indíthatóak meg a kivitelezési feladatok. Terveink szerint valamennyi érintett mellékúton az előkészítő munkák után a szükséges helyeken burkolatmegerősítés és új kötő-, illetve kopórétegcserék lesznek

– ismertette a tervezett műszaki megoldásokat a Magyar Közút. Az állami közútkezelő hozzátette, az útfejlesztések során nemcsak az út, hanem annak környezete is megújul, így a KRESZ-táblák és a tartós burkolati jelek is, tehát egy átfogóbb felújítás lesz majd.

– A végleges projektekről a szerződéses megkötését és a források biztosítását követően tudunk kommunikálni, az útépítési munkák ezen szakaszokon leghamarabb a jövő év első felében kezdődhetnek majd el – húzta alá a Magyar Közút kommunikációs osztálya.

útépítés, útfejlesztés, Hajdú-Bihar, Magyar Közút
Folyamatosak az útfejlesztések Hajdú-Bihar vármegyében
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Hol van most útfelújítás Hajdú-Biharban?

A Magyar Falu Programban jelenleg is zajlanak útfejlesztések a vármegyében. A Magyar Közút tájékoztatása alapján jelenleg négy szakaszon zajlanak útépítési munkálatok. 

A Debrecen – Biharkeresztes összekötő út Pocsaj és Kismarja külterületi szakaszát 4,8 kilométeren, a Gáborján – Mezőpeterd összekötő út Gáborján átkelési szakaszát 1,5 kilométeren újítják fel. Dolgoznak továbbá a Balmazújváros – Hajdúszoboszló összekötő út Hajdúszoboszló átkelési szakaszának 1,7 kilométeres és a Tiszacsege - Debrecen összekötő út Balmazújváros külterületi szakaszának 2,1 kilométeres felújításán.  

– Társaságunk ugyanakkor a minden évben előre meghatározott állami költségvetési forrásainak erejéig folyamatosan és ütemezetten végzi valamennyi tevékenységét, így a lokális burkolatjavítási munkákat is. Ezen beavatkozásoknál a nagyobb forgalmú útszakaszok élveznek prioritást, illetve a balesetveszélyes hibák megszüntetése – emelte ki tájékoztatásában a közútkezelő. 

A fentiek mellett pedig az Építési és Közlekedési Minisztériumnak is folyamatosak az útépítéssel kapcsolatos beruházásai Debrecen térségében. A közelmúltban újult meg két ütemben a 33-as főút, idén pedig több debreceni csomópont átépítése indul el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában