Fejlesztés

2024.06.25. 19:25

Báránd iparterülete tovább fejlődik – fotókkal

Innovatív megoldást vezetett be a település az átalakuló gazdasági helyzetben. Az Iparterület bővítése II. ütem Bárándon, a helyi gazdasági lehetőségek fejlesztése érdekében című Top Plusz projekt nyitó rendezvényét tartották Báránd – Iparterületen június 25-én, kedden.

Kosztin Éva

Tovább bővül az iparterület Bárándon

Forrás: Kiss Annamarie

– 2019 óta kapott főszerepet Báránd iparterülete – kezdte beszédét Kovács Miklós, a település polgármestere. Elmondta, 2019-ben fogalmazta meg először, hogy el kellene gondolkozni egy paradigmaváltáson, és a mezőgazdasági tevékenységek mellett ipari tevékenységet is folytatni Bárándon. – Akkor sokan megmosolyogták az ötletet, ennek ellenére mára lezártuk a fejlesztés első ütemét, ami alatt három új épületet húztunk fel. A kis- és középvállalatok és a helyi vállalkozások szintén fantáziát láttak a kezdeményezésben, így 2022-ben felmerült az igény a bővítésre. Ekkor egy újabb 250 millió forintos Top Plusz pályázatot adtunk be, amelyből 1,4 hektár területet vásároltunk –  ismertette a számokat Kovács Miklós. Hozzátette, 2019 óta jelentős mértékben profitált az önkormányzat a folyamatos növekedést produkáló iparűzési adóból, amelyből az elmúlt 5 évben 25 millió forint bevételt könyvelhettek el. 

Kovács Miklós, Báránd polgármestere
Kovács Miklós, Báránd polgármestere elmondta, eleinte sokan nem hittek az elképzelésben
Forrás: Kiss Annamarie

Báránd – Ipartelepen kiépítik a teljes közműhálózatot is

– A projekt célja a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalatok támogatása, illetve a betelepülések elősegítése. 6 darab, eltérő méretű parcellát építünk összekötő úttal. A parcellák bérlésére nagy az érdeklődés, folyamatosan keresnek a vállalkozások. Emellett elkészül két 200 négyzetméteres műhelycsarnok, kiépítjük a közműhálózatot, áthelyezzük a a nagyfeszültségű vezetékeket, illetve telepítünk egy 1,6 megawattos transzformátort – sorolta Kovács Miklós. Mint elmondta, a munkálatokat június elején megkezdték, a projektet várhatóan augusztus végén, szeptember közepén fejezik be.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő szerint a mezőgazdasági szerkezeti átalakulása miatt kiváló kezdeményezés volt, hogy az önkormányzat fel merte vállalni az ipari parkot, amelyet kitalálni és megépíteni sem volt könnyű. – Hiba lett volna nem kihasználni az adottságokat, a település ékköve ez az ipari park – adott hangot a vélekedésének.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

A képzésekre is hangsúlyt fektetnek

A bárándiak innovatív szemléletét méltatta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke. Kiemelte, a településen tervszerűen, egymásra építve valósítja meg az önkormányzat a projektjeit. – Fontos, hogy legyenek olyan beruházások, amelyek növelik a foglalkoztatottak számát, a béreket, a jólétet, és olyan szolgáltatások is, amelyek a jóléthez hozzájárulnak – hangsúlyozta. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

A képzések jelentőségére is kitért, mint elmondta, a helyi vállalkozókkal együttműködve mérik fel, milyen erőforrásokra van szükség, Bárándon és a környékén az igények tükrében akár különböző gyakorlóhelyek is létrejöhetnek. – Báránd ezzel a projekttel mások számára is követendő példává vált – jelentette ki Pajna Zoltán. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában