Helyi közélet

2023.08.22. 15:08

Bölcsődét adtak át Monostorpályiban, nagy szükség mutatkozott a fejlesztésre – fotókkal

Összesen 21 gyermek elhelyezését tették ezzel lehetővé a településen.

Bucsi Bernadett

A bölcsőde 21 gyermek elhelyezését teszi lehetővé

Forrás: Czinege Melinda

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert, valamint a magyar kormány által odaítélt plusz forrásából, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett mintegy 120 millió forintból megvalósult fejlesztést augusztus 22-én, kedden adták át hivatalosan.

Az ünnepség szívet melengető pillanatokkal, a helyi gyermekek verses-zenés előadásával vette kezdetét. Ezt követően Szabó József, Monostorpályi polgármestere elmondta, régen várt beruházást zárhattak most le, hiszen ezt a projektet négy éve, 2019-ben kezdték el. Szavai szerint nagy szükség volt a fejlesztésre, ugyanis a már meglévő, 12 fő befogadására alkalmas bölcsődét kinőtték. Arról is szót ejtett, hogy a Damjanich utcai épületet, mely magában foglalja az óvodát és bölcsődét egyaránt, tovább már nem bővíthetik, viszont minden jel és igény szerint tovább kell majd gondolkodniuk a témában. 

Az átadott fejlesztés céljaként megfogalmazta: azért jött létre, hogy minél több szülő el tudjon menni dolgozni, miközben biztonságban tudhatja a gyermekét.

Monostorpályi, bölcsőde, bővítés, pályázat
Szabó József, Monostorpályi polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

A helyben maradást is segíti

Az átadóünnepségen részt vett Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője is. Rámutatott: ezzel a fejlesztéssel korszerű, kulturált körülményeket teremtettek az intézmény dolgozóinak és az oda járó gyerekeknek, de ezen túlmenően segítették a helyben maradás lehetőségét is Monostorpályiban. 

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a bölcsődefejlesztések a kormány családpolitikáját is alátámasztják, hiszen képet adnak arról, hogy egyre inkább több gyermek születik a magyar családokban. Mint mondta, 2010-ben még 1,3 volt a hazai termékenységi ráta, ez az arány 1,6-ra nőtt mostanra.

Monostorpályi, bölcsőde, kormány, támogatás
Vitányi István országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

A fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte a kormány vidéki életre vonatkozó, minőségjavítást célzó programját is, vagyis azt, hogy korszerű körülményeket kell teremteni azoknak is, akik nem nagyvárosban élnek. Ahogy fogalmazott, a vidéki és városi életforma között legfeljebb stílusbeli, de semmiképpen sem minőségbeli különbség lehet.

A 2014/2020-as európai uniós forrásokból Hajdú-Bihar vármegyében összességében több mint 5,3 milliárd forint értékben 36 projekt valósul meg, összesen 540 bölcsődei férőhelyet fejlesztettek

– erről már Pajna Zoltán, a vármegyéi önkormányzat elnöke beszélt az ünnepségen. Mint mondta, a következő, 2021/2027-es pályázatokban három önkormányzat adott le bölcsőde férőhelyek bővítését célzó igényt.

Monostorpályi, bölcsőde, kormány, támogatás
Pajna Zoltán
Forrás: Czinege Melinda

 – Minden eddigi igényt ki tudtunk elégíteni a településeken bölcsődei férőhelybővítés tekintetében – szögezte le Pajna Zoltán, aki nem csak üdvözölte ezen beruházások sikerét, de azt is megjegyezte, hogy e fejlesztések egytől egyik a modernkori infrastrukturális hátteret biztosítják az oktató-nevelő munkához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában