Szép kezdeményezés

2023.06.07. 13:34

Kórtermeket festenek a klinikán önkénteskedő debreceni diákok

Új, karitatív szakmai programjáról adott hírt szerdán a Debreceni Szakképzési Centrum.

Forrás: Molnár Péter

A program lényege, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola tanulói valódi gyakorlati környezetben végzik el szakmai gyakorlatukat, ugyanakkor részt vesznek egy nemesebb cél érdekében a méltóbb körülmények kialakításában a Debreceni Hospice Házban.

Példaértékkel

Hankó Balázs államtitkár elmondta, hogy olyan innovatív kezdeményezésről van, szó, melynek köze van a felsőoktatáshoz, pontosabban az orvosi egyetemek legfontosabb küldetéséhez: a beteg emberek segítéséhez. – Mindebbe úgy vonjuk be a szakképzést, hogy annak felnőttképzési elemei is vannak – tette hozzá. A szakképzés az elmúlt években megújult, ezzel a gyakorlat került a középpontba.

Azt vállalták, hogy kifestenek a Hospice Házban, és mindennek az ad különös értéket, hogy mindazzal, amit tesznek, segítenek a nehéz helyzetben lévő betegeknek. Innentől sokszorozódik a tevékenységük értéke

 – mutatott rá. Hozzáfűzte, hogy e modell alapján a következő tanévben országossá tervezik szélesíteni a szakképzés karitatív tevékenységét.

Páll Dénes (balról), Hankó Balázs, Porkoláb Gyöngyi és Szilágyi Sándor Debrecen
Páll Dénes, Hankó Balázs, Porkoláb Gyöngyi és Szilágyi Sándor a sajtótájékoztatón
Forrás: Molnár Péter

Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnökhelyettese elmondta, a Klinikai Központ számára rendkívül fontos, hogy a betegellátás a lehető legmagasabb színvonalon valósuljon meg. Ehhez a szakember szerint szükség van a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökre, a legmodernebb terápiás lehetőségekre, és természetesen megfelelő környezetre is. 

Kiemelte: a betegek gyógyulásában igen nagy szerepe van a megfelelő környezetnek, különös tekintettel olyan betegek esetében, akiknél az életminőség javítását és az élet meghosszabbítását tudják célul kitűzni.

A pénz nem minden

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány elnöke felidézte, hogy 2007-ben a Debreceni Egyetem akkori rektorával, a debreceni egyházi vezetőkkel és az oktatási intézmények vezetőivel úgy döntöttek, hogy közös társadalmi szemléletformáló programot indítanak el. – A 2007-ben elindított Méltóság Mezeje program 2017-ben azt az eredmény hozta, hogy a Klinikai Központ Kenézy-telephelyén megnyílhatott egy húszágyas részleg, mely januárban a jelenlegi helyére költözött. Ez az együttműködésnek és társadalmi támogatottságnak köszönhető – idézte fel. 

Végül hozzáfűzte, hogy a felsőoktatásban és az egészségügyben ma már horizontális elvként jelenik meg a hospice szemlélet és ellátási forma.

Kórtermeket festenek a klinikán önkénteskedő debreceni diákok
Forrás: Molnár Péter

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta: az intézmény mindennapi élete mellett céljuk a társadalmi felelősségvállalás, az érzékenyítés, és ez a két fogalom találkozik a kezdeményezéssel. 

Fontos, hogy a diákjaink ne csak a szakmai programmal találkozzanak, hanem szakmai gondolataikat kössék össze a társadalmi felelősségvállalással. Tudniuk kell, hogy a szakmájukban ne csak a pénzt hajtsák, hanem az elesettek életének jobbá tételéért is tegyenek

 – mutatott rá. A kórterem és a kezelő kifestése után a DSZC diákjai öt másik kórtermet is szeretnének szebbé varázsolni. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában