A kihalás szélén

2023.04.04. 13:28

Súlyosan veszélyeztetett papagájfajjal gyarapodott a debreceni állatkert

Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében nemrég két kéktorkú arát fogadott a debreceni állatkert a Szegedi Vadasparkból.

A szabadban már alig néhány példány él

Forrás: Debreceni Állatkert

A fiatal, alig másfél éves tojók már birtokba vették otthonukat a papagájröpde-soron, ahol a látogatók is megtekinthetik őket, akár a holnapután kezdődő tavaszi szünetben is. Kézből neveltek, így hamar összebarátkoztak új gondozóikkal, és a tervek szerint hamarosan a nagyközönség is testközelből találkozhat velük.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg. Legfőbb táplálékát különböző pálmafajok termései alkotják, de előszeretettel fogyaszt gyümölcsöket, magvakat, bogyókat és virágokat is. Monogám párokban él, fészkét rendszerint pálmafák törzsébe rakja. A tojásokon csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti őt, a fiókákat azonban a szülők már közösen gondozzák.

Igazi ritkaságok
Forrás: Debreceni Állatkert

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe. A XIX. század végén kipusztult kubai ara után ő lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről; épp ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram, amelynek további sikeréhez és gyarapodásához a remények szerint a cívisvárosi intézmény is hozzájárul majd. Hazánkban a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni jövevényeken kívül csak az ő szegedi szüleikkel találkozhat a nagyközönség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában