Nosztalgikus séta

2023.03.26. 15:21

Mindig óriási varázsa van a debreceni régiségvásárnak – rengeteg fotón mutatjuk a vasárnapit!

Gyakorlatilag egy szabadtéri múzeum bontakozik ki minden második vasárnap a Nagyerdőn.

Forrás: Molnár Péter

Már kora reggeltől hatalmas érdeklődés fogadta vasárnap a Nagyerdei Stadion parkolójában megrendezett régiségvásárt. Mintha nem is kéthetente, hanem egy esztendőben csak egyszer rendeznék meg a számos korszakot tükröző piacot.

debreceni régiségvásár haon
Forrás: Molnár Péter

A tömeg ellenére a vásárlóerő visszafogott, az árusok szerint sokan csak nézelődnek. Azt viszont örömmel: a nosztalgia, a csodálat és a gyermeki érdeklődés vegyült az arcokon. Az emberek számára láthatóan van vonzereje az értékes ritkaságoknak, nagyszülők házából ismerős eszközöknek, régi bútoroknak, amihez hasonló egyetlen üzlet kínálatában sem szerepel.

debreceni régiségvásár haon
Forrás: Molnár Péter

A régiségvásárban aztán mindenféle korosztály megfordul, a fémpénzeket vizsgáló tinédzserektől a bakelitlemezeket lapozgató idősekig, a gyermekes családok is találnak valami csodálnivalót.

Nem csak régiséget találni az asztalokon és a földre terített ponyvákon. Habár a vásárban a város ismert régiségkereskedői is kipakolják ritkaságaikat, és valódi antik kincsekhez is hozzá lehet jutni, retró csecsebecsék és egészen újszerű áruk is felbukkannak.

Így találtunk a régi kardok mellett halogén izzót, rojtos szélű könyvekre helyezett, pár éves mozifilmek hőseit ábrázoló játékokat, de nyomógombos mobiltelefonok is megpihentek egy-egy antik festmény árnyékában. Láttunk valódi csendőrbotot, mozsarakat, diavetítőt, porcelánfigurákat és szódás szifont.

debreceni régiségvásár haon
Forrás: Molnár Péter

Bizony, az idő múlása jelenik meg a régiségvásárban, a ma használati tárgya túl rövid idő alatt kerül a polcról a padlásra, majd válik értékes ereklyévé, és az emlék idővel portékává érik.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában