Álláskeresés

2023.03.31. 14:32

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – Hajdú-Bihar az élen

2023 első negyedévében leginkább a vendéglátás területén adtak fel részmunkaidős állásokra toborzó hirdetéseket

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt három év során folyamatosan nőtt a feladott részmunkaidős álláshirdetések száma a Profession.hu oldalán. Míg 2020-ban éves átlagot nézve a hirdetések mintegy 4,07 százaléka vonatkozott részmunkaidős munkakörre, 2022-ben pedig már 7,34 százalék volt. Az utolsó 13 hónapot vizsgálva látható, hogy januártól májusig gyarapodtak a nem teljes munkaidővel járó pozíciók hirdetései, majd egy kisebb csökkenés után augusztusban tetőzött 8,12 százalékkal ezek aránya, idén februárban pedig 6,63 százalékon állt – tudatta közlésében a Profession.hu.

A Hajdú-Bihar vármegyében élők részesítik leginkább előnyben a részmunkaidőt

A munkavállalók Hajdú-Bihar vármegye területén részesítik a leginkább előnyben a részmunkaidős állásokat (11,83 százalék), amelyet Vas (11,72 százalék) és Somogy vármegye (11,58 százalék) követ. Nógrád vármegyében az összes jelentkezés 6,78 százaléka érkezett be idén részmunkaidős állásra.

Jelenleg a vendéglátásban a legelterjedtebb a részmunka lehetősége

2023 első negyedévében leginkább a vendéglátás, hotel, idegenforgalom területén adtak fel részmunkaidős állásokra toborzó hirdetéseket. Ezt követi a fizikai, segéd és betanított munka és a szakmunka.

A területeket alkategóriákra bontva a fodrász, kozmetikus állást keresőknek volt a legnagyobb lehetősége részmunkaidős munkát találni a portálon feladott hirdetések között: ebben az alkategóriákban az összes feladott álláshirdetés több, mint negyede vonatkozik részmunkaidős pozícióra. Ezt követik a hostess/host és animátor, a felszolgáló, pincér, pultos, a takarító és tisztító, valamint a kereskedő, eladó területek.

A fiatalok számára vonzó a részmunkaidő

Életkor tekintetében idén a részmunkaidős lehetőségek a legfiatalabb munkavállalók számára népszerűek leginkább, de nem kimagaslóan: az ilyen hirdetésekre jelentkezők 37,8 százalékát a Z generáció képviselői teszik ki, 20,2 százalék az Y generációtól, 19,7 százalék az X generációs munkavállalóktól származik, a fennmaradó hányad pedig egyéb korosztály képviselőitől.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában