2023.03.28. 16:04
Remekül helytálltak a debreceni vendéglátós tanulók az országos versenyen
Csaknem három hónapig készültek a megmérettetésre a Debreceni Szakképzési Centrum diákjai.
Hodosi Balázs és csapata átveszi az oklevelet.
Forrás: Hodosi Balázs-archív
Csütörtökön ért véget Szekszárdon a VI. Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny. A kétévente megrendezett országos szakmai megmérettetés egyedülálló hazánkban, mivel három területet – a szakács, a cukrász és a pincér szakmát – együttesen értékeli a zsűri.
A verseny elődöntőjére – amely egy 120 kérdéses feladatsorból állt – 42 csapat szállt versenybe, a kelet-magyarországi régió győzteseként a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola került ki. Hodosi Balázstól, a debreceni csapat vezetőjétől a Haon megtudta, december közepén értesültek a regionális sikerről, ezt csaknem három hónapos kemény munka követte, hogy felkészüljenek az országos versenyre.

Forrás: Hodosi Balázs-archív
– A kétnapos verseny első napján kisebb részfeladatokat, majd egy közös feladatot prezentáltak a tanulók. A cukrászoknak egy tortát kellett bevonniuk, marcipándíszt készítettek, valamint egy csokoládélapra írtak szöveget. A szakácsok feladata a rögtönzés volt: előre nem meghatározott alapanyagokból, tizenöt perc alatt kellett elkészíteniük egy előételt. A pincéreknek pedig tálaló és evőeszközöket felismerő feladatok mellett egy üveg pezsgőt kellett hét pohárba kitölteniük. Ez utóbbinál a szakszerű felbontást, az üveg- és a dugókezelést, a cseppmentes kitöltést és a poharakban lévő nedűk szintjének egyezését is vizsgálta a zsűri – fejtette ki a csapatvezető.

Forrás: Hodosi Balázs-archív
A második versenynapon öt fogást kellett elkészíteniük a tanulóknak, így fűszervajjal, levessel, meleg előétellel, főétellel és desszerttel kellett elkápráztatniuk az ítészeket. A pincérek feladata a menükártyák szerkesztése, a négyfős asztaltársaság fogadása, borkínálás és az ételek felszolgálása volt. Külön nehézséget jelentett, hogy a főételt angol felszolgálási szokás szerint kellett prezentálni, vagyis a szakácsnak a vendégtérben, az asztalnál kellett felszeletelnie a húst.

Forrás: Hodosi Balázs-archív
Összességében a tanulók remekül érezték magukat, tetszett nekik a légkör és a lebonyolítás is. Kicsit izgultak, mivel először vettek részt ezen a versenyen, de remekül helytálltak, semmilyen szégyenérzetük nem lehet
– összegezte Hodosi Balázs. Elmondta, a helyszínen több képernyőn élőben vetítették a versenyt, és azt, hogy min dolgoznak a diákok.
– Jó volt látni, hogy a gyerekek jól felkészültek és megállják a helyüket az erős mezőnyben érezhető volt, hogy közel a dobogó – nyilatkozta a csapat vezetője.

Forrás: Hodosi Balázs-archív
– Egy remekül megszervezett és lebonyolított, magas színvonalú döntőn vihettünk részt. Első nap kicsit izgultam, hogy milyen alapanyagot fogok kapni az előételnél, de úgy gondolom, sikeresen teljesítettem. A második nap már nem izgultam, mert sokat gyakorlatunk a társammal – emlékezett vissza Páli Andrea szakácstanuló. Hozzátette, sokat köszönhet a felkészítő tanárainak és a biztató szavak is erőt adtak neki.
Örülök, hogy részt vehettem a versenyen, hiszen egy nagyon régi vágyam teljesült ezzel. Nagyon élveztem az ott töltött időt. Voltak boldog és szomorú pillanatok is, de összességében nagyon sokat nevettünk. A szakácsokkal és a pincérekkel segítettük egymást, próbáltunk a legjobbra törekedni. Úgy érzem, összetartó csapatot alkottunk
– árulta el Bakos Fanni Enikő. A cukrásztanuló hozzátette, rengeteg élménnyel gazdagodtak, és a verseny végeztével némi hiányérzet is kialakult benne, hiszen az utóbbi időszakot a kemény felkészülés töltötte ki.

Forrás: Hodosi Balázs-archív
HL
A VI. Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny döntőjébe jutott kelet-magyarországi régió csapatának tagjai:
Horgos Raymond Alexander, szakács
Páli Andrea Szilvia, szakács
Bakos Fanni Enikő, cukrász
Veress Mónika Viktória, pincér
Bedics Károly Róbert, pincér
Hodosi Balázs, csapatvezető
Deli Antal cukrász, oktató
Asztalos Árpád szakács, oktató