Szép teljesítmény

2023.03.28. 16:04

Remekül helytálltak a debreceni vendéglátós tanulók az országos versenyen

Csaknem három hónapig készültek a megmérettetésre a Debreceni Szakképzési Centrum diákjai.

Hodosi Balázs és csapata átveszi az oklevelet.

Forrás: Hodosi Balázs-archív

Csütörtökön ért véget Szekszárdon a VI. Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny. A kétévente megrendezett országos szakmai megmérettetés egyedülálló hazánkban, mivel három területet – a szakács, a cukrász és a pincér szakmát – együttesen értékeli a zsűri.

A verseny elődöntőjére – amely egy 120 kérdéses feladatsorból állt – 42 csapat szállt versenybe, a kelet-magyarországi régió győzteseként a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola került ki. Hodosi Balázstól, a debreceni csapat vezetőjétől a Haon megtudta, december közepén értesültek a regionális sikerről, ezt csaknem három hónapos kemény munka követte, hogy felkészüljenek az országos versenyre.

Ők képviselték a régiót az országos versenyen
Forrás: Hodosi Balázs-archív 

– A kétnapos verseny első napján kisebb részfeladatokat, majd egy közös feladatot prezentáltak a tanulók. A cukrászoknak egy tortát kellett bevonniuk, marcipándíszt készítettek, valamint egy csokoládélapra írtak szöveget. A szakácsok feladata a rögtönzés volt: előre nem meghatározott alapanyagokból, tizenöt perc alatt kellett elkészíteniük egy előételt. A pincéreknek pedig tálaló és evőeszközöket felismerő feladatok mellett egy üveg pezsgőt kellett hét pohárba kitölteniük. Ez utóbbinál a szakszerű felbontást, az üveg- és a dugókezelést, a cseppmentes kitöltést és a poharakban lévő nedűk szintjének egyezését is vizsgálta a zsűri – fejtette ki a csapatvezető.

Az egyik pályamű: fogas filé borgőzben citrom mártással, spárgás rizottóval
Forrás: Hodosi Balázs-archív 

A második versenynapon öt fogást kellett elkészíteniük a tanulóknak, így fűszervajjal, levessel, meleg előétellel, főétellel és desszerttel kellett elkápráztatniuk az ítészeket. A pincérek feladata a menükártyák szerkesztése, a négyfős asztaltársaság fogadása, borkínálás és az ételek felszolgálása volt. Külön nehézséget jelentett, hogy a főételt angol felszolgálási szokás szerint kellett prezentálni, vagyis a szakácsnak a vendégtérben, az asztalnál kellett felszeletelnie a húst.

Több szempontot is vizsgáltak a pezsgő felszolgálásánál
Forrás: Hodosi Balázs-archív 

Összességében a tanulók remekül érezték magukat, tetszett nekik a légkör és a lebonyolítás is. Kicsit izgultak, mivel először vettek részt ezen a versenyen, de remekül helytálltak, semmilyen szégyenérzetük nem lehet

 – összegezte Hodosi Balázs. Elmondta, a helyszínen több képernyőn élőben vetítették a versenyt, és azt, hogy min dolgoznak a diákok.

– Jó volt látni, hogy a gyerekek jól felkészültek és megállják a helyüket az erős mezőnyben érezhető volt, hogy közel a dobogó – nyilatkozta a csapat vezetője.

Hodosi Balázs (középen) és a vendéglátós csapat
Forrás: Hodosi Balázs-archív 

– Egy remekül megszervezett és lebonyolított, magas színvonalú döntőn vihettünk részt. Első nap kicsit izgultam, hogy milyen alapanyagot fogok kapni az előételnél, de úgy gondolom, sikeresen teljesítettem. A második nap már nem izgultam, mert sokat gyakorlatunk a társammal – emlékezett vissza Páli Andrea szakácstanuló. Hozzátette, sokat köszönhet a felkészítő tanárainak és a biztató szavak is erőt adtak neki.

Örülök, hogy részt vehettem a versenyen, hiszen egy nagyon régi vágyam teljesült ezzel. Nagyon élveztem az ott töltött időt. Voltak boldog és szomorú pillanatok is, de összességében nagyon sokat nevettünk. A szakácsokkal és a pincérekkel segítettük egymást, próbáltunk a legjobbra törekedni. Úgy érzem, összetartó csapatot alkottunk

 – árulta el Bakos Fanni Enikő. A cukrásztanuló hozzátette, rengeteg élménnyel gazdagodtak, és a verseny végeztével némi hiányérzet is kialakult benne, hiszen az utóbbi időszakot a kemény felkészülés töltötte ki.

Az elődöntő regionális győztesei átveszik az oklevelet
Forrás: Hodosi Balázs-archív 

HL

A VI. Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny döntőjébe jutott kelet-magyarországi régió csapatának tagjai:

Horgos Raymond Alexander, szakács 

Páli Andrea Szilvia, szakács 

Bakos Fanni Enikő, cukrász 

Veress Mónika Viktória, pincér 

Bedics Károly Róbert, pincér

Hodosi Balázs, csapatvezető

Deli Antal cukrász, oktató

Asztalos Árpád szakács, oktató

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában