Kevesebb a hal

2022.11.23. 07:00

Várhatóan ennyiért vehetjük majd a pontyot karácsonyra

Még tartanak megyénkben is a lehalászások, de most látható, hogy messze nem ez lesz a hazai halászat éve.

Forrás: Napló-archív

A halászati ágazat jelenlegi szakemberei, gazdálkodói nem a legszebb időszakként könyvelik el a 2022-es esztendőt. A mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan a történelmi mértékű aszály, a világgazdaságot sújtó energia- és üzemanyagár-emelkedések az akvakultúrát is elérték. Nagy arányú a visszaesés az idei hazai haltermelésben.   

Mintegy harminc százalékkal kevesebb hal lesz idén, de a Dunántúl egyes helyein ez az arány akár a negyven százalékot is meghaladhatja. Ennek egyértelmű oka a vízhiány., halastavak, csatornák száradtak ki 

– mondta el a Haon érdeklődésére Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője. Mint kifejtette, azon túl, hogy a halastavak megfelelő vízutánpótlása megakadt vagy költségesebbé vált, a kiszáradt vizek madarai – gémek, kormoránok, bakcsók – a halastavak sekély, lápos vizeihez települtek át, ahol óriási károkat okoztak. Mindezek mellett a halászatok összes költsége a többszörösére nőtt, mint például a takarmányárak vagy az energiaköltségek.

– Az átlagosnak mondható 15 ezer tonna étkezési hal helyett jobb esetben idén lesz 10–11 ezer tonna. Még folynak a lehalászások, de eddig egy halászati társaságtól sem érkezett pozitív visszajelzés – osztotta meg a szakember. Rámutatott arra is, hogy a tiszántúli öntözőcsatornákkal az ország keleti részének halászatai szerencsésebb helyzetben voltak idén, mert ha nem is bőséges mennyiségben, de megoldott volt a vízellátásuk.  

Lévai Ferenc kifejtette: a MAHAL legfontosabb feladata az, hogy a magyarországi halpiacon mindig elérhető legyen a szokásos választék a megfelelő mennyiségben és minőségben. Ennek érdekében a szervezet tagjait arra kérik, hogy szorítsák háttérbe az exportot. Ez azonban nem ígérkezik egyszerű feladatnak, lévén, hogy halhiány van egész Európában: Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából keresik a magyar halakat.

Húsz év munkája van veszélyben. Sajnos a halászat teherbíró képessége kisebb, mint a szántóföldeké, mert számunkra nem érhetők el azok a támogatási, biztosítási formák, mint a mezőgazdaság számára

 – fűzte hozzá a MAHAL szóvivője.

Rendkívül drágult a takarmány is

Jelenleg még tart a lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban és a Bocskai Halászati Kft. tavain is, azonban a megkérdezett szakértők már most arról számoltak be, hogy az idei mennyiség el fog maradni az előző évekhez képest.

– Negyven tavunkból körülbelül harmincat halásztunk le eddig. Az idei aszályos időjárás miatt 2800 hektárnyi termőtófelületünkből 200 hektár szárazon maradt – tájékoztatott Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Vezérigazgatója. Mint elmondta, évente körülbelül 1500 tonna halat értékesítenek, azonban ez a mennyiség idén várhatóan kevesebb lesz. Ennek oka még az energiaválság és a takarmányozási problémák okozta áremelkedések is. Az ország keleti részén szinte alig termett meg valami, nehéz volt takarmányhoz jutni, ami sikerült, azt is a tavalyihoz képest kétszeres áron 

– érzékeltette a szakember.

Hasonló nehézségekről és kilátásokról számolt be Horváth Ferenc, a Bocskai Halászat ügyvezető igazgatója is. Mint fogalmazott, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a haltermelés körülbelül 20 százalékkal marad el a szokásostól.

–  A megtermelt halat elsősorban belföldön értékesítjük, mivel a hazai ellátás prioritást élvez. Szeretnénk megnyugtatni az olvasókat, hogy az ünnepi halellátást az eddigiekhez hasonlóan a hazai haltermelők továbbra is biztosítani fogják – hangsúlyozta Horváth Ferenc. Ezt Simon Károly is megerősítette azzal, hogy bár a megszokott mennyiség elérhető lesz, az árak várhatóan 30 százalékkal fognak majd emelkedni. Ez az élő ponty kilogrammnyi ára esetében 1800–2000 forint környékén alakulhat a karácsonyi időszakban.

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában