Kitüntetés

2022.03.11. 15:42

Nagy János államtitkár Pro Urbe díjat kapott Bárándtól

Kovács Miklós, Báránd polgármestere (balról) és Nagy János államtitkár

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepi istentisztelettel kezdődött Bárándon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából tartott ünnepség pénteken a református templomban. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd kezdetét vette az emlékünnepség.

Fekete Károly református püspök
Forrás: Kiss Annamarie

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, jeles napok közelednek, s a jeles alkalmaknak mindig van egy elgondolkodtató üzenete. – A magyar történelemben mindig tovább tudtunk lépni, előre haladtunk, ez a nemzeti identitásunk egyik legfontosabb jellemzője – vallja. A képviselő szerint a történelem nagy alakjai példák mindannyiunk számára, a nehéz időszakokban pedig a példamutató emberekre nagy szükség van. Honnan jönnek a jeles emberek? – vetette fel a kérdést. – Családból jönnek, a szüleink, nagyszüleink útmutatása szerint megtanuljuk azokat az értékeket, amiket viszünk tovább magunkkal. Akinek ez nem adatott meg, az könnyen eltévedhet – mutatott rá. 

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

Bodó Sándor szerint az életünkben a másik bástya az iskola, fontos, hogy mindenkinek legyen olyan tanára, aki példát mutat számára. – És mindenképpen gondolnunk kell a közösségre, aminek szintén erőt kell adnia. A helyi közösséget néha nem értjük meg, mégis legfontosabb jellemzője az, hogy nem egy-egy vélemény alapján kell megítélni, hanem a többség akarata szerint – húzta alá. A képviselő arról is beszélt, a padsorokon végignézve gondterhelt arcokat lát. – Egy titokzatos betegség kapcsán már ismerjük a győzelem útját, de ezzel alig végeztünk, háború van a szomszédban. Pont ilyenkor kell erősnek lenni, és ha ezen az úton tudunk továbbmenni, nem maradhat el a siker, már csak a múlt példája okán sem – hangsúlyozta, majd arról beszélt, ebben a helyzetben a szövetségesek a magyar emberek, a bárándiak, a hajdú-bihariak. Mint mondta, amikor a közösség erejéről beszélünk, az olyan emberekről is szólni kell, akik visszaadják a családjuknak, a közösségnek azt, amit kaptak. Hozzátette: ilyen ember számunkra dr. Nagy János államtitkár, akinek Báránd Község Önkormányzata Pro Urbe-díjat adományoz.

Forrás: Kiss Annamarie

A higgadtság politikája

 

Legyen béke, szabadság és egyetértés! – ezzel a felütéssel kezdte ünnepi beszédét Kovács Miklós, Báránd polgármestere. – Az elmúlt évtizedek megemlékezései során talán sosem hangzott még ennyire aktuálisan ez a felszólítás, mint ma. Napjainkban, mikor a közvetlen környezetünkben háború dúl, s egyfolytában csak az jár a fejünkben, hogy ez az értelmetlen vérontás vajon mikor fejeződik be – szólt a megjelentekhez. Így folytatta: – Történelmi és erkölcsi kötelezettségünk, hogy nemzetünk és magyarságunk, valamint összetartozásunk ezen szimbolikus eseményére emlékezzünk. Településünkön és mindenhol az országban együtt emlékeznek a magyarok szabadságvágyának, a polgári Magyarország születésének és függetlenségének ezen jeles napjára. Büszkeséggel és jóleső érzéssel tűzzük ki mellkasunkra a nemzeti színű kokárdát, s ha csak egy pillanatra is, de mi is átérezzük azt, amit 1848 történelmi pillanataiban a pesti utcákon átéltek elődeink – mondta. 

Kovács Miklós, Báránd polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A polgármester szerint az összetartozás, az egymásért vállalt sorsközösség volt az, ami egybeforrt a márciusi ifjak szívében és lelkében. – Múltunk és hagyományaink ápolása mellett a jövőért is felelősséggel tartozunk. Tartozunk az utódainknak azzal, hogy józan higgadtsággal tekintünk az előttünk álló időkre, a napjaink okozta kihívások felé. Nemzetünk érdekében most is összefogva, együtt gondolva és cselekedve támogatjuk a higgadtság és a nyugalom politikáját – hangsúlyozta Kovács Miklós.

Forrás: Kiss Annamarie

Önzetlenül Bárándért

 

Bárándon több évtizedes hagyomány a településért végzett önzetlen és áldozatos munka elismerése, a Pro Urbe díj átadása a március 15-i ünnepségen. Idén Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár vehette át a díjat. Nyéki-Katona Hedvig laudációjában elhangzott, Nagy János Bárándon járt általános iskolába, Debrecenben végezte el a középiskolát, majd Budapesten járt egyetemre és ott is kezdett el dolgozni. 2003-tól 2005-ig a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány munkatársa, majd 2005 és 2006 között a Fidesz Elnöki Kabinetjének tagja. 2006-tól az Országgyűlés Hivatalában dolgozott, majd 2010-től a Miniszterelnökség munkatársaként tevékenykedett. 2015 óta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Nagy János államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy János a díj átvétele után így fogalmazott: itt, Bárándon tanultam meg járni, beszélni, gondolkodni, itt tanultam meg az alapokat, legfőképpen azt, hogy mi, magyarok egy különleges nemzet vagyunk. Kitért arra is, a Fidesz-KDNP oszlopos tagjaként ennek a politikai közösségnek nagyon sokat köszönhet. – Isten útjai kifürkészhetetlenek, megadatott nekem, hogy Magyarország jelenleg regnáló miniszterelnökével dolgozhatok. Ennek köszönhetően nem kell magyarázni, merre van Báránd – mondta. Nagy János szerint a Pro Urbe díjat nem azért kapta, amit eddig tett, sokkal inkább bátorításként a jövőre nézve. – Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy Báránd, a kéttornyos falu fejlődik, és hogy ehhez is hozzájárulhattam, de csak most jön a java. Jól látható, hogy Magyarországot a vidék, annak életereje és gondolkodása tartotta meg. S mit kaptam Bárándtól? Szorgalmat, becsületet, kitartást és hitet – vallja az államtitkár.

Forrás: Kiss Annamarie

A megjelentek az ünnepség zárásaként megkoszorúzták a Kossuth-szobrot.  

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában