Hitélet

2022.03.10. 21:10

Górcső alatt Európa jövője a debreceni konferencián

Megkezdődött csütörtökön a Metropólia kétnapos tanácskozása.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes (balról), Azbej Tristan államtitkár és Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Czinege Melinda

A Konferencia Európa jövőjéről elnevezésű tanácskozás indulásaként a Hierotheosz Egyesület megtartotta a közgyűlését a Metropolitai Hivatalban. A lassan 11 éve fennálló szervezet célja, hogy koncentráltan jelenítse meg a Kárpát-medencei társadalmi életben a görögkatolikus közösség üzenetét, és így tartsa életben azt a közéletiséget, mely a kommunizmus előtt jellemző volt az egyházra. Ma már kézzel fogható eredményei vannak az egyesületnek, többek között hogy közfoglalkoztatásban munkahelyeket teremt, vagy hogy a falvakban és a határon túl is erősíti a görögkatolikus közösségeket. A tanácskozáson elfogadták a 2021. évi szakmai, továbbá számviteli beszámolót, a 2022. évi szakmai tervet és az egyesület működése kapcsán felmerülő szabályzatokat.


A tanácskozás központi témája éles aktualitássá vált. Kapin István egyesületi elnök arra emlékeztetett: a jelenleg is zajló háborún túl az elmúlt években politikai és ideológiai feszültség tapasztalható kelet és nyugat között.


Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán Vincze Loránt európai parlamenti képviselő hazánk menekülőkkel szemben gyakorolt álláspontját fejtette ki, és leszögezte: az érvek mindvégig világosak voltak. Kiemelte: a háború elől menekülők nem hasoníthatóak össze a gazdasági bevándorlókkal.


Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntőjében csodának nevezte a magyarok összefogását a kárpátaljai honfitársakét, és megosztotta örömét azzal kapcsolatban, hogy egyebek mellett az egyházakkal való hatékony együttműködésnek eredményeként szervezetté vált a segítés.


– Tudatosítsuk magunkban ezt a jót, és ne felejtsük el ezt a magyar csodát – szólt a metropolita.

A döntéseik árnyékában


A közgyűlést követően a Keresztény Értelmiség Szövetség (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetésével folytatódott a program, amelyen a döntések fontosságáról és életükre gyakorolt hatásáról osztotta meg gondolatait Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Papp László, Debrecen polgármestere. Szó esett sok más mellett a Szerelem-ösvény projektről, amit a ferences rendi szerzetes egyfajta jegyesoktatásként álmodott meg. Az ösvény kilenc állomáson keresztül vezet végig a szerelem virágzásától az örök hűség fogadásáig, és Debrecen városa éppen a „Döntés” stációt fogadta örökbe. Ennek kapcsán beszélt Papp László a jelenlevőknek arról, milyen jelentőségű a döntés az életében városvezetőként, Azbej Tristan pedig megosztotta annak különleges történetét, milyen út vezette őt ahhoz a döntéshez, hogy a szülőhazáját szolgálja.


A rendezvény folytatásaként pénteken megnyitják a Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítást a hivatal aulájában. 

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában