Zöld, high-tech és magyar

2022.03.09. 13:30

Egy hónapig járja Hajdúszoboszló utcáit a frissen átadott elektromos busz

Hello, Hajdúszoboszló! - üdvözli a fürdővárosiakat az új, komfortos, küllemében kék, szemléletében azonban zöld jármű.

Forrás: Tóth Imre

Öt településen valósul meg Demonstrációs Mintaprojekt, ahol a lakosság, az üzemeltetők és városvezetők egy új, innovatív, kibocsátásmentes járművel ismerkedhetnek meg. Hajdúszoboszló az egyik olyan település, ahol Mercedes eCitaro járja az utakat egy hónapig.


Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a fürdőváros buszpályaudvarán arról beszélt, a kormány a gazdaság zöldítését tűzte ki célul. Tudatta, az intézkedésekkel elérik a 2030-as célszámot, az 55 százalékos szén-dioxid-kibocsátást csökkenést. A teljes szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékát a közlekedés adja, a miniszter úgy véli, ez a legegyszerűbben kezelhető rész. Felidézte, két évvel ezelőtt úgy döntött a kormány, hogy 2022-től 25 ezer főnél nagyobb városokban már nem támogatják a nem elektromos buszokat. Ez a program megkezdődött, hamarosan eredményt hirdetünk 60 darab tisztán elektromos meghajtású autóbusz esetében, ezt még 25 ezer főnél nagyobb városok fogjál megkapni. Március végéig ki fogjuk írni azt a 350 elektromos buszra vonatkozó tendert, amit a nagyobb városok pályázhatnak meg, és ki fogunk egyet írni a 25 ezer főnél kisebb városok számára is – tudatta Palkovics László. Mint mondta, a zöldítés nem öncélú, ez egy jó üzlet is. Az ITM felel magyar iparstratégiáért is, melynek 3 fontos szempontnak kell megfelelnie: legyen zöld, high-tech és magyar. Ez a busz mind a háromnak eleget tesz. Rámutatott, 8 ezer autóbusz fut ma Magyarországon, közel 2 ezret lecseréltek már, a további 6 ezer jelentős részét magyar gyártásúra szeretnék cserélni.


Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a busz érkezését fontos állomásának nevezte, mint mondta, ez üzenet a jövőnek. – Szoboszlónak számtalan értéke van, de nekünk, akik a térségért, a városért tehetünk, mindig előre is kell gondolkodnunk. Az elért eredmények nagyon jók, de ez egyben kihívás is, újabb munkára ösztökél bennünket – hangsúlyozta. Bodó Sándor emlékeztetett, szűk egy hónapja adtak át a fürdővárosban az új buszokat, de már akkor is voltak ötleteik, hogy lehet a helyi közlekedést formálni. Ez a környezetkímélő zöld busz ennek az ötletnek az első olyan állomása, amelynek különös értéket kell hordoznia. Amikor azt mondjuk, hogy Európa egyik leghíresebb fürdővárosában vagyunk, akkor a környezetkímélő hatásnak érvényesülnie kell – szögezte le a képviselő. Hozzátette, a 21. század értékeit képviselő jármű a kormányzati szándékot is mutatja: haladni kell a korral, máskülönben lemaradunk.


Czeglédi Gyula polgármester úgy fogalmazott, nagy álom látszik valóra válni azzal, hogy néhány hétre megkaphatja a város az elektromos meghajtású buszt. Rámutatott: a 2019-ben megválasztott képviselő-testület azt tűzte zászlajára, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében dolgoznak a városért. A polgármester megosztotta, hogy bár most próbajáratra kaptak zöld buszt, azonban a Volánbusz Zrt.-vel egy közös pályázatot nyújtanak be, hogy véglegesen is legyenek elektromos meghajtású buszok a helyi közlekedésben.

 

Dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató tudatta, 2022-ben 10 millió literrel kevesebb üzemanyagot fogyaszt a társaság mint 2019-ben. A Volánbusz Zrt. 2018-hoz képest 30 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki 2022-ben, mindezt az 1800 darab új, modern, dízel autóbusznak köszönhető – tudatta. Weingartner Balázs, HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója, a buszon megjelenő HUMDA Green felirat a környezettudatosság a társadalmasítására hívja fel a figyelmet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában