Sikeres próbatétel

2021.12.06. 20:44

Mesterek tettek esküt Debrecenben

Négy szakma 27 szakembere vehetett át díszes oklevet a mesterlevél-átadó ünnepségen hétfőn délután Debrecenben.

Forrás: Czinege Melinda

Ünnepélyes keretek között adta át hétfőn délután a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara (HBKIK) a 2021-es jelölteknek járó mesterlevelet Debrecenben, a kamara Vörösmarty utcai székházában.

Az átadót Varga Klári Jászai Mari-díjas színművésznő és Mészáros Ibolya, a Csokonai Színház színművészének könnyed, megható zenés műsora foglalta csokorba, melyet Dargó Gergely kísért zongorán.

 

Céheket idéző megbecsülés

 

Az eseményen Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke a mesterré avatás több évszázados múltját idézte. Mint mondta, a régi idők mesterei a céhek elismert szakemberei, a társadalom megbecsült polgárai voltak, akik még a templomokban is előkelő helyet foglalhattak el.

 

– Egy mai mesterrel szemben háromszoros követelmény van: a szakmáját magas szinten végezve tudását folyamatosan fejlessze, az őt követőket szenvedéllyel tudja oktatni, valamint etikus magatartást mutasson a szakmával és a megrendelővel szemben is. Hiszem, hogy aki elvégzi a mesterképzést, erre önmagában is késztetést érez. Olyan időszakban élünk, amikor soha nem látott ütemben fejlődik a technológia, egymást érik a digitális kihívások, lépést kell tartani a nap mint nap megújuló szakmai változásokkal. Emellett a hozzáértésre, a kézműves ügyességre, a szakma átlátására is szükség van. A mesterek ezt ötvözve, folyamatosan fejlődve gyarapítják és adják tovább tudásukat az elkövetkező nemzedéknek – mondta.

 

Miklóssy Ferenc hozzátette, a kamara legnagyobb vágya, hogy a mesterlevelet átvevők a lehető legnagyobb arányban a nemzeti ipart és Magyarországot gazdagítsák.

 

A mester a világgal változik

 

Pajna Zoltán, köszöntőbeszédében a múlt ezermestereit hasonlította össze a mai szakemberekkel. A megyei közgyűlés elnöke úgy véli, nem az a fontos, hogy mindenben jók akarjunk lenni, hanem azon az általunk választott pályán, a legjobb tudásunk szerint, szívünket beleadva fejlődjünk.

 

– Kétségtelen, hogy a következő évtizedekben olyan technológiai és műszaki fejlesztések lesznek, amit ma még el sem tudunk képzelni. Az a kérdés, hogy mennyire tudjuk ezt magunkba fogadni, és együtt növekedni a fejlődések irányába. A jó szakember felismeri, hogy nem elég, amit eddig megtapasztalt, megtanult, hanem szakmai folyóiratokat olvasva, önmagát képezve folyamatosan tudja követni a világ változásait. A világ azért fejlődik, mert mi is fejlődünk, és igyekszünk építően hozzátenni ehhez a változáshoz – hangsúlyozta Pajna Zoltán.

 

Megérdemelt elismerés

 

Az ünnepélyes megnyitó után a szakemberek esküt tettek, és átvették díszes oklevelüket. A 27 jelölt négy szakmában kapott elismerést. Így 9 fő autószerelő, 5 fő fodrász, 4 fő hegesztő és 9 fő villanyszerelő vehette át a mesteri címet. A HBKIK gondozásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló projekt keretein belül 25-en, önköltségen pedig ketten indultak a mester címért.

 

A mesterképzésre azok a szakemberek jelentkezhettek, akik megfelelő szakmai előképzettséggel és többéves, igazolható gyakorlattal rendelkeztek. A képzések 70 órás vállalkozásvezetői és pedagógiai, valamint 110 órás szakmai elméleti és gyakorlati részből álltak. Emellett olyan kiegészítő tevékenységekben is helyt kellett állniuk, mint a tréningek tartása, portfóliók megírása és projektfeladatok elvégzése. A mesterjelöltek felkészültségükről előbb írásban, majd elismert szakemberekből álló mestervizsga bizottság előtt gyakorlati vizsgát tettek. A szakmai felkészítésben a Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Hedge Hair szalon, a Szabó-Autó Univerzál Kft. és a Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft. oktatói vállaltak jelentős szerepet.

 

A minőségi mesterképzés kettős stratégiai fontossággal bír, hiszen amellett, hogy magas szintű tudással rendelkező szakemberek gyarapítják a magyar gazdaságot, a szakképzésben részt vevő tanulók gyakorlati oktatását is csak mester végzettségű szakemberek végezhetik.

 

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában