felkészülés a hidegre

2021.11.05. 07:00

Csak akkor tekerjük, ha alaposan ellenőriztük a kerékpárt!

A hideg idő beálltával ideje a kerékpárunk állapotát is megvizsgálni.

20210202 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Kerékpár karbantartás riport. képen: Gábor a Profi Bringa Bt munkatársa

Fotó: MW-archív

A meteorológiai ősz már több mint egy hónapja beköszöntött, azonban a napokban már az időjárás is a komorabb arcát mutatja. Túl vagyunk az óraátállításon, egyre hidegebbek és rövidebbek a nappalok, ám vannak akik az év további részében is kerékpárra pattannak. Ennek okán kértük meg Gém Jánost, egy debreceni kerékpárbolt munkatársát, foglalja össze, mit érdemes ilyenkor átnézni a biciklinken, hogyan készítsük fel azt az elkövetkezendő szezonra. Köztudott, a gépjárműveken a hideg idő közeledtével kötelező téligumira váltani, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a megváltozott hőmérséklet miatt a kétkerekűekre is ráfér egy kis felfrissítés, alapos tisztítás.

Műszakiállapot-felmérés

Mielőtt felmérnénk a kerékpárunk állapotát, először alaposan tisztítsuk meg az eszközt, ugyanis csak így tudjuk megállapítani, mely alkatrészeket szükséges cserélni.

Ellenőrizzük a fékpofák, kopását, a kerekek futását, illetve a gumik állapotát. Sárvédőket nem mindenki szerel fel, viszont ha az esős, nyálkás időben nem szeretnénk összecsapni a ruházatunkat, akkor mihamarabb szerezzük be őket, akár egy gyorsan felszerelhető műanyag típust.

Gém János kiemelte, a gumikra mindenképpen érdemes ügyelnünk, hiszen ősszel az utak nedvesek, a falevelek, esetleg a korai fagyok miatt csúszósabbá válhatnak.

– Mindannyian tudjuk, a gumiknak tapadniuk kell! Ha úgy látjuk, nem megfelelő az állapotuk, akkor ne habozzunk: erre az időszakra a mélyebb mintával rendelkezők ajánlottak.

„A minta nélküli abroncsokat a hűvösebb időszakokban felejtsük el.”

– Továbbá ha már el van vékonyodva a felületük, akkor is cseréljük őket, ugyanis hamarabb defektet kaphatunk – jegyezte meg, hozzátéve, csak úgy induljunk útnak, ha már megbizonyosodtunk a fékek biztonságos állapotáról is.

Az év utolsó negyedében nemcsak hamarabb sötétedik, hanem a legtöbbször napközben is inkább borús, szürke idővel találkozunk, nincs szikrázó napsütés. Éppen ezért fontos, hogy az első és hátsó világítást teszteljük, és ha úgy látjuk, már nem alkalmas, akkor cseréljük.

Mindemellett azok, akik esetleg nagyon korán kelnek útra, azok jobban teszik, ha egy láthatósági mellényt is magukkal visznek, nem lehetetlen, hogy szükség lesz rá már napközben.

– Az olajozás minden évszakban fontos, ugyanígy az esősebb napokon is, hiszen a csapadék képes lemosni a kenőanyagot. Talán ilyenkor érdemes körülnézni, hogy milyen olajat használjunk: ha tehetjük, akkor sűrűbb anyagot válasszunk, amely az esősebb időszakban is képes megvédeni az alkatrészeinket – mondta.

A rendőrség is figyelmezteti a kerékpárosokat!

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság minden évben felhívja a közlekedők figyelmét, hogy lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. A rendőrség a tél közeledtével rendszerint figyelmeztet, hogy a gépjárművek tekintetében a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota.

A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téligumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amelyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyárigumi 7 Celsius-fok alatt már nem teljesíti feladatát. A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóosztálya a Napló érdeklődésére közölte, a kerékpárosoknak is feltétlenül ellenőrizniük szükséges a járművük előírásszerű felszereltségét.

A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei a láthatóság érdekében az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap.

– A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságunkhoz. Az őszi–téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. Az úttestre való lelépés előtt alaposan körül kell nézni és figyelembe venni, hogy a csapadéktól csúszóssá való úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet. A közúton közlekedők figyeljenek arra is, hogy a fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik az utak felületét, ami szintén balesetveszéllyel jár – közölte a rendőrség.

NE

Így legyünk biztonságban az utakon!

Mindannyian tudjuk, ősszel és télen sokkal elővigyázatosabbnak kell lennünk az utakon, ugyanis sokkal rosszabbak az időjárás végett a látási viszonyok. A rendőrség gyakran felhívja a figyelmet a láthatósági mellény használatára, ami talán a gyalogosok számára a legfontosabb, mivel ők egyáltalán nincsenek kivilágítva. A kerékpárosoknak talán valamelyest egyszerűbb dolguk van, hiszen a biciklin előírás a világítás, ettől függetlenül mégis ajánlatos a mellény használata – ennek köszönhetően az autósok sokkal hamarabb észreveszik a közlekedőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában