Fotókkal

2021.11.20. 19:40

Átvették elismeréseiket a megye kiválóságai

Szombaton átadták a Hajdú-Bihar megyei Prima-díjakat.

Fotó: Czinege Melinda

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar megyei Szervezetének Elnöksége és a Hajdú-Bihar megyei Prima Díj Alapítvány kuratóriuma szombaton a Kölcsey Központban rendezte meg díjátadó gáláját.

Az eseményen elhangzott, a Prima Primissima Díj sikere a vállalkozói szféra figyelmét is felhívta az elismerés fontosságára: a vállalkozók legjava hamar felismerte a díj értékeit, így 2005-től a Prima Primissima területi Prima-díjakkal egészült ki. Alig hat év alatt az összes megye – Hajdú-Bihar 2007-ben – csatlakozott, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. Ők azok, akik közelről figyelhető, megismerhető példaképeivé válhatnak szűkebb hazájuk közösségének. A megyei Prima-díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket. Az évenként odaítélt megyei Prima-díjat megyénként hárman nyerhetik el.

Idén magyar tudomány kategóriában prof. dr. Csanádi Zoltán, a magyar oktatás területén prof. dr. Bartha Elek, a magyar építészet kategóriában Bordás Péter építész kapta a területi Prima-díjat. A kuratórium döntése alapján különdíjban részesült dr. habil. Csiki Zoltán.

Soltész József, a VOSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke elsőként köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, örül annak, hogy idén újra lehetőség van arra, hogy személyesen gratulálhassanak a díjazottaknak. – A megye vállalkozói közel 15 éve csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy szűkebb hazánk közösségéből példaképeket kiemelve kitüntetéseket adjunk át – fogalmazott. Hozzátette, elnökként legfőbb célja, hogy a szervezet elismertségét növelje, érdemeit öregbítse és a közösséget szolgálja.

„Csak hittel lehet nagy dolgokat elérni és szívünkkel szeretni azt, amit csinálunk. Egy sikeres vállalkozás működéséhez rengeteg munkára és türelemre van szükség”

– emelte ki.

Nagyon sok olyan ember van megyénkben, akiknek a munkája, eredménye figyelemre méltó – fogalmazott köszöntőjében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke. Megjegyezte, a díjátadón azokat ünnepeljük, akik valóban többet tesznek azért, hogy ez a közösség fejlődni tudjon.

„Olyanok vagyunk mi, hajdú-bihariak, mint a mesében a harmadik gyermek: mindig többet kell tennünk és a legtökéletesebbnek kell lennünk.”

– Nekünk nem elég jónak lenni, a legjobbá kell válnunk: a legkiemelkedőbb vállalkozónak, orvosnak, közművelődési szakembernek, oktatónak – hangsúlyozta. Ezt követően a díjazottakhoz szólt: – Azt kívánom, úgy éljék az életüket, ahogyan azt az imént Soltész József úr említette: örömmel, méltósággal és felelősséggel. Osszuk meg azt a tudást, amit mások esetleg nem érhetnek el. Abban legyünk gazdagok, hogy átadjuk azt a tapasztalatot, ami bennünk van. Mindemellett biztassuk azokat, akik körülöttünk vannak, hogy aktívan éljék az életüket.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

– Hazánkban a társadalmi felelősségvállalás hosszú időkre tekint vissza. Történelmünkben voltak olyan kanyarok, amelyek ezt a mecenatúrát gátolták. De a rendszerváltást követően a vállalkozások újraindulásával, a magánszféra megerősödésével ennek újra egyre nagyobb szerepe lett – mondta Papp László polgármester. Kiemelte, egyetért az előtte szólókkal:

megyénkben többet kell nyújtani azért, hogy észrevegyenek és felfigyeljenek ránk.

– Az elmúlt évek azt mutatják, hogy erre van képességünk, lehetőségünk. Debrecen városa és Hajdú-Bihar megye „lerúgta” magáról azokat a sztereotípiákat, amelyek mindig egy hátul kullogó, alacsony minőségű, kicsit elfelejtett régió szerepkörbe taszított bennünket. Ma figyelnek ránk, aki Debrecenben nagyot alkot, az a jók között is a legjobb – nyomatékosított.

NE


A díjazottak

Magyar tudomány kategória: a díjat kapta prof. dr. Csanádi Zoltán Semmelweis-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének vezetője, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

Prof. dr. Csanádi Zoltán | Fotó: Kiss Annamarie

Belgyógyászatból és kardiológiából szerzett szakorvosi képesítést. 1992-95 között Kanadában dolgozott, kezdetben kutatóként, majd a betegellátásban résztvevő orvosként klinikai szívelektrofiziológiát, a szívritmuszavarok kezelésének új, katéteres és eszközös lehetőségeit tanulta.

2004-től a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében dolgozik, ahol szintén elindította a korszerű szívritmuszavar diagnosztikát és terápiát. 2017-től a Klinika igazgatója. Mindkét egyetemi centrumban műhelyteremtő tevékenységet végzett, számos fiatal orvost tanított az új módszerekre. Az ország több klinikáján és kardiológiai centrumában végzett bemutató műtéteket és segítette az aritmia műtétek beindítását, külföldön 11 országban végzett meghívás alapján beavatkozásokat bemutató, oktató célzattal.

A Magyar Kardiológusok Társasága Elnökségének 17 éve tagja, jelenleg elnöke. A ritmuszavarok újszerű eszközös kezelésének hazai elterjesztésében és oktatásában végzett több évtizedes klinikusi és egyetemi oktatói valamint tudományos tevékenységét ez év júniusában a hazai egészségügyben adható legmagasabb kitüntetéssel, a Semmelweis Ignác-díjjal ismerték el.

Prof. dr. Bartha Elek | Fotó: Kiss Annamarie

Magyar oktatás kategória: a díjat kapta prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, etnográfus, folklorista, valláskutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen néprajz szakon folytatott tanulmányai után szerzett diplomát okleveles etnográfusként 1980-ban, 1983-ban ugyanitt doktorált, 1999-ben habilitált. 1990-ben védte meg kandidátusi disszertációját a folklorisztika szakterületén, 2002-ben pedig vallásantropológiai tárgyú akadémiai doktori értekezését.

Tudományos és tanári pályája kezdettől fogva Debrecenhez, a Debreceni Egyetemhez kötődik, ahol több mint négy évtizede tanít és tölt be egyetemi és kari vezetői tisztségeket. Két évtizeden át vezette az egyetem Néprajzi Tanszékét, volt a Bölcsészttudományi Kar dékánja, oktatási dékánhelyettese, 2010 és 2012 között a Tudományegyetemi Karok tudományos elnökhelyettese.

2013 óta a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyetteseként irányítja az egyetem oktatási ügyeit, szolgálva ezzel a régió diplomás szakemberekkel való ellátását, tanári utánpótlásának képzését. Tudományos pályája során a folklorisztika, a néphitkutatás és a vallásosság kutatása területén ért el nemzetközi szinten is elismert eredményeket.

Magyar építészet kategória: a díjat kapta Bordás Péter építész, a 2006-ban létrejött BORD Építész Stúdió alapítója és vezetője.

Bordás Péter | Fotó: Kiss Annamarie

Tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Nagy tapasztalata van kiemelten komplex feladatok kreatív megoldásában. Számos hazai és nemzetközi tervpályázaton nyert elismerést.

Munkáit az egyetemes magyar kortárs építészet meghatározó alkotásai között tartják számon. 2012-ben, a Backstage Architecture, a Korda Filmpark látogatóközpontjának épületével, 57 ország legígéretesebb fiatal építészei közé választotta. 2014-ben a Nagyerdei Stadion épületéért Csonka Pál Emlékéremmel tüntették ki, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) pedig Építőipari Menedzsment Mesterdíjjal ismerte el kiemelkedő szerepét a projekt sikerében.

Budapest és Debrecen után 2017-ben Zürichben is irodát nyitott. Debrecenben a Bem Park, a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Strand, a Dóczy Park, a Forest Offices és a Nemzetközi Iskola Pallagon mind a BORD Építész Stúdió alkotásai. Ezekből is jól látszik, hogy Bordás Péter számára kiemelten fontos számára a természet védelme és az épített környezet minősége.

Különdíjban részesült: dr. habil. Csiki Zoltán, a DE ÁOK KK Belgyógyászati Klinika egyetemi docense.

Dr. habil. Csiki Zoltán | Fotó: Kiss Annamarie

Általános orvosi diplomáját 1988-ban, belgyógyász szakorvosi diplomáját 1993-ban, klinikai farmakológus szakorvosi diplomáját 1995-ben, gasztroenterológus szakorvosi diplomáját 1997-ben szerezte, majd 2001-ben klinikai immunológia és allergológia területen diplomázott le. 2011-ben okleveles táplálkozástudományi szakember végzettséget szerzett Debrecenben, majd 2020-ban okleveles egészségügyi menedzser lett.

Részt vesz a gasztroenterológiai munkacsoport működésében, a betegellátás mellett a fiatal orvosok szakirányú továbbképzése is feladata. A Raynaud szakrendelés vezetőjeként részt vesz Kelet-Magyarország angio-immunológiai gondozásában.

Az Anyagcsere Tanszék vezetésével párhuzamosan megszervezte a dietetikai oktatást, és vizsgálja az autoimmun, egyéb krónikus betegségek és táplálkozás kölcsönhatásait. Táplálkozástudomány keretében folytatva az eddigi innovációt, új funkcionális élelmiszerek pl. fekete fokhagyma kifejlesztésén dolgozik.

Hajdú-Bihar Megye Év Vállalkozója díjazottjai:

Ács Zsolt, a Frissbeton Kft. csoportvezetője

Pálocska Nagy Éva, a Solar-D Kft. ügyvezetője

Év Vállalkozója díjban részesültek:

Bana László, a Dryvit Profi ügyvezető-tulajdonosa

Bálega János egyéni vállalkozó

A borítóképen: Papp László, Debrecen polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában