Hitélet

2021.05.23. 14:52

Fekete Károly: Isten nem spórol a pünkösdi lélek ajándékával

Ez a gondolat többször is elhangzott a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének pünkösdvasárnapi igehirdetésében a Debreceni Református Nagytemplomban.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az első pünkösd nemcsak az egyház születésnapja, hanem a keresztény igehirdetés születésnapja is. A Jézus-tanítvány Péter előáll és prédikál. A keresztény igehirdetés-történet sokszor vizsgált minta igehirdetése ez – szólt az ünneplő hívekhez a református püspök. Emlékeztetett, Péter apostol pünkösdi prédikációja Jóel próféta szavait idézi fel. Jóel válságos időkben, fenyegetettség, csapások, tömeges gyász és megszomorodás közepette szólaltatta meg a lélek kegyelmének reménységét, ahogyan Péter apostol is nehéz helyzetben adja elő prédikációját. Fekete Károly hangsúlyozta, az időmegjelölés a kapcsolópont kettőjük között: az utolsó napokban. – Ezen a pünkösdi ünnepen nekem is összeszorul a szívem, ahogy ezt a felütést olvasom: az utolsó napokban. Mögöttünk nem egy országnyi, nem egy városnyi, hanem egy világnyi gond van, amit a titokzatos betegség lelki és fizikai terhei jelentenek. Ezekben az utolsó időknek tűnő napokban a bibliai szavak most minket akarnak vigasztalni. Mi vagyunk azok a a halandók, akikért az első pünkösdkor az Isten szent lelke nagy erőkkel szállt szembe a halandósággal, célba vette az embertelen, megfertőzött életet, ami korlátok közé van szorítva. Azért küldte el a lelkét, hogy mindezt megváltoztassa – helyezte a jelen kontextusába a bibliai szavakat és a pünkösd mibenlétét. – Isten szent lelke az élet jövendőjére készít fel, nemcsak az első pünkösdkor, hanem ma is. Így tette Isten a Szentlélek által pünkösd ünnepét az élet ünnepévé, születésnapjává, az újjászületés napjává – mondta Fekete Károly.

„Istenből gazdagon árad a lélek ereje, nincs probléma a mennyiséggel, minden halandóra gondolt, mindegyikünknek jut belőle”

– vallja a püspök, s mint mondta, a lélek továbbadása a mi feladatunk. – Valaki már nem mondja tovább, amit megtapasztalt, mert már nincs kedve hozzá, mert már kiábrándult. De a Szentlélek nem hagyja a közömbös keresztényt, ezért a kiábrándultakat és közömböseket is biztatni akarja – mondta. A püspök szerint kiábrándulttá sok minden tehet bennünket, s aki úgy érzi, már nem érdemes felvenni a harcot, az akárhány éves is, úgy viselkedik, mint egy vénség. A közömbösek tábora sem kicsi, az általános kedvetlenség még a fiatalból is kiveszi az életkedvet. – Isten a lélek kitöltésével azonban az ilyeneket akarja új korszakkal megajándékozni és feltámasztani. Eddig az volt a megszokott, hogy az ifjak álmodtak, a vének prófétáltak, a szolgák pedig hallgattak mint a sír. A Szentlélek új távlatokat nyit, új színt ad az életnek, új lendülettel ajándékoz meg – fogalmazott. A püspök vallja, pünkösd ígérete nem más, mint több érzelmet, fantáziát és erőfeszítést adni az egyházi életnek, hiszen az agyonracionalizált életünkben szükség van a fantáziadús változásra.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az egyház nemzedékeinek van egy pünkösdi programja, egy életprogram, ez az igazi prófécia, mely újratöltve Péter szavain keresztül el kell, hogy jusson hozzánk. Arról álmodok, és jó lenne látni olyan időseket, akik még mindig mernek álmodni! Az igazi felnőttség bölcsességprogramja, hogy merj álmodni, mert a megmerevedett életszemléletet idősen sem lehet elviselni. Álmodni merni hittel – ez a keresztény gyülekezet pünkösdi életprogramjának az egyik nagyon fontos üzenete. Arról is álmodok, és jó lenne látni olyan ifjakat, akik nemcsak a szemükkel akarnak látni, hanem látni vágynak a lelkükkel is – osztotta meg álmait a hívekkel. – Egyházi életünkben sem tűrhetjük a fásultságot, a közönyt, az unalmas egyformaságot, a sablonosságot, ahol van látás, ott hevesebben dobban a szív. Ahol van látás, ott gazdag sokféleség van, nincs uniformizálás, ott el kezd lüktetni a lélek. Ez a lélekkel látni akarás a keresztény ember pünkösdi életprogramjának másik elhanyagolhatatlan eleme – vallja. A püspök arról is szólt, szükség van a vénekre és ifjakra egyaránt, hiszen egymás nélkül mit sem érnének.

„Isten ma sem spórol a pünkösdi lélek ajándékával, csak mi ne árnyékoljuk le a sugárzását, csak mi ne legyünk a torlaszok, akik az útjába állunk és akadályozzák, hogy megtörténjen a csoda!”

– intette figyelmességre a híveket Fekete Károly, hiszen úgy teljesedhet ki pünkösdi eljövetel, ha hagyjuk.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában