Kreatív akció

2021.05.11. 18:04

Döbbenet ült ki az arcokra: szemetes villamossal hívták fel a figyelmet a kulturált közlekedésre

Május 11. a közlekedési kultúra napja. 2015 óta országos akcióként hivatott felhívni a tömegközlekedést igénybe vevők figyelmét a kulturált utazás fontosságára.

Fotó: Molnár Péter

A DKV – csatlakozva a kezdeményezéshez – idén egy régi FVV 1200-as, becenevén „bengáli” villamos szembeötlő feldíszítésével igyekezett átadni az akció üzenetének fontosságát: a toleráns, partnerségen alapuló, környezettudatos utazói viselkedést.

Felemás dekoráció

A hatvan évnél is idősebb, sárga villamos kedd délutáni különjárata Debrecen mindkét vonalán tett egy tiszteletkört, a rajta berendezett „Tényleg szerettek így utazni?! … a szemléltető szemét” című interaktív kiállítással. A villamost bárki igénybe vehette, így a Hajdú-bihari Napló munkatársai is éltek a kontrasztos utazás lehetőségével.

A villamosra felszállók arcán elsőre a megrökönyödés tükröződött, mert amíg annak egyik oldala teljesen tiszta, másik fele tetőtől talpig szemétben úszó volt. Utóbbi részen szinte képtelenség volt kényelmesen elhelyezkedni az eldobált papírdarabok, ételmaradékok, piszok és szotyolahéj miatt.

Egy megkezdett szendvics a kárpitozott ülésen, összetaposott üdítős doboz a lábtérnél, gumikesztyű eldobva a padlón, használt jegy és szétszakadt műanyagzacskó a forgónál, illetve graffitik a kapaszkodók mellett. Bár a szemét minden egyes eleme a szervezők által kreált, teljes mértékben higiénikus, interaktív kiállítás részét képezte, a tiszta oldal általi kontraszt miatt kialakult összkép kifejezetten elgondolkodtatóra sikerült.

Fotó: Molnár Péter

Meggyőző sorok

A DKV munkatársai a hulladékok látványos elszórása mellett ráadásul a villamos belső ablakaira felragasztott, tanító jellegű mondatokkal is igyekeztek üzenni az utazóknak. A rövidebb „Ne hangoskodj!”, „Ne szemetelj!” felkiáltások mellett olyan ésszerű, az etikus közlekedési kultúrát elősegítő tanácsok is helyet kaptak, minthogy az időseknek, kisgyermekkel utazóknak adjuk át a helyünket, a táskánkat, csomagunkat pedig ne az ülésre tegyük, ezzel helyet hagyva másoknak is a leüléshez.

Az érdekes, egyben kifejezetten kreatív ötlet osztatlan sikert aratott. A villamosra felszállók közül a fiatalabb generációk tagjai többen telefonnal kamerázták az elrettentő példát, néhány idősebb utas pedig igyekezett (talán az akcióról mit sem sejtve) megtakarítani a szemetes oldal üléseit. Többen már a megállóban érdeklődve nézték a felemás villamost, volt, aki pedig hangosan helyeselt, egyetértve az interaktív kiállítás céljával. Utóbbi példák is jól bizonyítják: az országos akció létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, a tömegközlekedés használók jelentős százaléka pedig nyitott az ilyen megmozdulásokra, és remélhetőleg hajlandó tenni azért, hogy egy szebb, környezettudatosabb és kulturáltabb környezetben utazhasson.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában