Csalétek veszettség ellen

2020.10.11. 07:30

Ebzárlat és legeltetési tilalom a rókák miatt

A ravaszdik vakcinázása miatt október 26-ig érvényes a korlátozás.

20200806 Gyula Magyarország legszelídebb rókája Szöszi. Gazdája Gombos Tamás fotó: Czerkl Gábor (CZ) Bors

Fotó: MW-archív

Idén októberben is zajlik a rókák veszettség elleni vakcinázása, emiatt október 6. és 26. között ebzárlat és legeltetési tilalom van az érintett területeken.

– A róka terjesztheti a veszettséget, amely ember és állat számára is halálos kimenetelű. 1992-ben volt az első szervezett védekezés a Nyugat-Dunántúlon, 2004-ben terjeszkedett ki az egész ország területére. Nagyobb részben repülőről juttatják ki a rókáknak szánt csalétkeket, ezek 4 centiméter átmérőjű, másfél centiméter nagyságú, szürkés-barna színű pogácsák – beszélt az immunizálás menetéről Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke.

– Alacsonyan repülve, kisebb repülőgépekről szórják a célterületekre a csalétkeket, egy évben kétszer. Először áprilisban, amikor még a kis rókák a kotorékban vannak, ekkor ők nem tudják felvenni a szert, de az anyarókák igen. A második immunizálás pedig októberben van, ilyenkor már a kis rókák is önállóan táplálkoznak, felveszik ezt a csalétket, amiben egy vakcina van elrejtve – mondta el a Naplónak Forgács Barna.

– Ahol nem lehet repülővel kiszórni ezeket a csalétkeket, ott kézi kiszórás is van. A polgármestereknek, illetve a vadászoknak kötelessége a lakosságot mindenféle módon tájékoztatni, hogy az állataikat ne legeltessék ebben az időszakban, a kutyákat pedig csak pórázon vezetve vihetik ki a területekre, mert ha ők felveszik ezt a csalétket, az elhullásukhoz vezethet – hangsúlyozta Forgács Barna.

Forgács Barna | Fotó: Napló-archív

Mérik az eredményességet

Az immunizálási program az Európai Unió támogatásával megy végbe, a Nébih felügyeli, valamint ők ellenőrzik a vakcinázás sikerességét is.

– A védekezés eredményét úgy mérik, hogy ötezer hektáronként a vadásztársaságoknak be kell gyűjteniük egy-egy mintapéldányt, amit be kell vinni az állategészségügyhöz, ahol megvizsgálják, hatásos volt-e a szer – tudatta a kamara megyei elnöke.

Hazánkban a veszettség a kutyák kötelező oltásának és a rókák vakcinázásának köszönhetően mára ritkán előforduló, ám létező betegség.

Évente több ezer állat veszettségvizsgálatát végzik el a Nébih laboratóriumaiban – olvasható a hivatal tájékoztatásában. A betegséget okozó vírus elsősorban a fertőzött állat harapásával, marásával, esetleg karmolással, a nyílt sebbe került nyál útján terjed. A megfertőződött ember a betegség tüneteinek megjelenése előtt elkezdett sorozatoltással kezelhető, a betegség kialakulása után megkezdett kezeléssel ritkán gyógyítható. Kezelés nélkül a betegség 99 százalékban halálos.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában