Szivárvány az Esőben Alapítvány

2020.10.08. 07:30

Debreceni civilek fogtak össze a nehéz sorsúakért

Ami a legtöbb embernek semmiség, sokaknak hatalmas segítség.

Fotó: Szivárvány az Esőben Alapítvány-archív

Fényt és reményt hozni a rászoruló emberek mindennapjaiba nem könnyű feladat, ám szerencsére, sokan nap mint nap megpróbálnak tenni valami jót, hogy segítsék a nélkülözőket. A debreceni Szivárvány az Esőben Alapítvány szintén ezt a célt tűzte ki magának, mely egy két évvel ezelőtti, mindössze két fővel indított zárt Facebook-csoportból nőtte ki magát.

– Ez a közösség karitatív szándékkal jött létre, ahová meghívtuk a barátainkat, mára pedig már közel 800 tagunk van. Itt, ezen a felületen történik a háttérmunka, egy-egy adományozás megszervezése. Olyan civil közösségről beszélhetünk, mely az elmúlt két évben már számos jótékony akciót hajtott végre, július óta pedig alapítványként a tevékenységünk már hivatalos keretek között is tud működni – mondta el a Naplónak Vollay Mónika, aki Békési-Sós Andreával álmodta meg a Szivárvány csoportot, és később csatlakozott hozzájuk Gyöngyösi Péter, aki a Szivárvány az Esőben Alapítvány alapítója és a kuratórium elnöke is egyben.

„Célunk, hogy olyan nehéz sorsú családoknak segíthessünk, akik ki szeretnének törni a rossz körülmények közül, és ők maguk is tesznek azért, hogy jobb legyen az életük.”

Családsegítőkkel és védőnőkkel állunk kapcsolatban, akik segítik a munkánkat, és olyan családokat ismerhetünk meg általuk, amelyeknél valóban elkél a segítség – fejtette ki Vollay Mónika.

Segítenek, ahol tudnak

Hozzátette, a családokon kívül intézményeket is támogatnak, legutóbb például a Gyereksebészeti Klinikára vittek plüssöket és mesekönyveket a bent fekvő gyermekeknek, a DEKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozóknak pedig többek között babatakarókat, textilpelenkákat és mosható maszkokat ajándékoztak. Támogatták már az újlétai Biztos Kezdet Gyermekházat, valamint közösségi adományosztást is szerveztek már több településen. Az Országos Mentőszolgálat munkáját pedig tisztítószerekkel, folyékony szappannal, kéztörlővel és szörppel segítették.

Az alapítvány a közelmúltban a mentőállomáson dolgozóknak is vitt adományokat | Fotó: Szivárvány az Esőben Alapítvány-archív

Az alapítvány elsősorban a Debrecen és környékén élőket szeretné támogatni, hiszen a környezetünkben is számos olyan ember él, akiknek nem felhőtlenek a mindennapjaik.

„Segítettünk már gyermeket egyedül nevelő édesapákon, szívbeteg kislányon, legutóbb pedig az utolsó pillanatban sikerült megakadályoznunk, hogy kiemeljenek egy kisgyermeket a családjából, mert sikerült megoldanunk a lakhatásukat. Minden történet közel áll hozzánk, és megérint bennünket”

– tette hozzá, hangsúlyozva a civilek támogatását.

Ne csak ideig-óráig

Pákh Éva magánemberként már több mint 20 éve támogat szegény körülmények között élőket, így nem volt kérdés számára, hogy az alapítvány mellé áll. – Nagyon jó látni ezt a civil összefogást, amikor az emberek együtt segítenek a nehezebb helyzetben élőknek. Örülök neki, mert egyre többen vagyunk, így egyre több embernek tudunk segíteni. Tartós élelmiszereket, tisztítószereket, ruhákat adományozunk, illetve azt, amire az adott családnak a legnagyobb szüksége van. Nagyon jó azt látni, hogy egyes emberek élete, hogyan válik jobbá. Az a cél, hogy ez ne csak ideiglenes legyen, hanem hosszú távon, tartósan is tudjanak boldogulni – mondta lapunknak.

Kowáék is csatlakoztak

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy alapítványunk tevékenységét elismert és népszerű szakemberek, művészek is támogatják. Az utóbbi időben több közismert személyiség is mellénk állt, hogy a munkánkat segítsék. Nagyköveteink között köszönthetjük többek között a Kowalsky meg a Vega zenekart, Sümegi Zsuzsannát, az egyik nagy német autógyártó cég hazai vállalatának marketing- és PR-igazgatóját és dr. Lampé Rudolf egyetemi docenst, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika megbízott igazgatóját is. Más alapítványokkal is együttműködünk, hogy az összefogással minél több rászorulót elérjünk. Erre volt jó példa, amikor idén nyáron állami gondozott gyermekeknek vásároltunk laptopokat, támogatva ezzel a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének is a munkáját – mondta Vollay Mónika.

Vass Kata

Borítókép: Békési-Sós Andrea, Gyöngyösi Péter és Vollay Mónika (balról jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában