Valóra vált álom

2020.09.23. 18:35

Idősotthonban élő házaspár adományozott életmentő eszközt a daganatos gyerekeknek

A debreceni házaspár nemrég létszükségletű eszközt adományozott a gyermekonkológiát támogató alapítványnak.

Fotó: Matey István

A Debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány fennállásának jubileumi, harmincadik éve nem szűkölködik a nagylelkű támogatókat illetően. A Napló nemrég arról számolt be, hogy a debreceni születésű modell-rendezvényszervező, Örvendi Cintia kezdeményezésére vehettek használatba új betegfigyelő monitort az osztály dolgozói, az ifjú tehetség azonban az új „jelentkezőket” is segítette abban, hogy felajánlásuk eljusson az alapítványhoz. Cintia több mint három éve segíti a gyermekonkológiát, fáradhatatlan közbenjárásával pedig nemsokára a második monitor is az osztályra kerülhet.

Az eszközről nemrég Kiss Csongor osztályvezető főorvos, az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy azért is nélkülözhetetlen a gördülékeny betegellátáshoz, mert a beteg gyerekek összes életfunkcióját figyeli. A szervezet legutóbbi jótevője, Majorócz­kiné Papp Katalin és férje, István lapunkban olvasott arról, hogy a félmillió forintos eszközből még legalább három darabra volna szükség a kis betegek gyógyulásának megkönnyítésére. A Debreceni Szent Erzsébet Otthonban gondozott házaspár évtizedes álma vált valóra, amikor az összegyűjtött félmillió forintot, a betegfigyelő monitor árát hétfő délelőtt átadhatták a debreceni alapítványnak. A szervezet kuratóriumi tagja, Hetey Attiláné a köszönő szavai mellett ajándékot is vitt az idős párnak: az osztályon kezelt gyerekek rajzokkal hálálták meg a nagylelkűséget.

A Napló kérdésére Majorócz­kiné Papp Katalin elmondta, hogy azért a gyermekek megsegítésére gyűjtötte össze a pénzt, mert az ő lánya is nehéz körülmények között született. – Kevesebb mint két kilogrammos testsúllyal, koraszülöttként jött világra a lányom ötven évvel ezelőtt, és több mint egy hónapig kórházban voltunk a születése után – emlékezett vissza az asszony. Katalin beszélt arról is, hogy a közelmúltban a Naplót olvasva szerzett tudomást a támogatás lehetőségéről.

Fotó: Matey István

Nem mindennapi szövetség

A nádudvari születésű, cukrászcsaládból származó nyolcvanéves Katalin és kilencvenéves debreceni férje, István mindössze tizennégy esztendeje házasok. Hajdan az ara vezette oltár elé hetvenöt éves vőlegényét, akivel nagy szeretetben és békességben ugyan, de az idős férfi romló egészségi állapota miatt már másfél éve a Tátra utcai idősotthonban élnek.

Fotó: Matey István

Évtizedek óta az alapító célok mentén

A három évtizeddel ezelőtti célok újabbakkal bővültek, mint a laboratóriumi munka feltételeinek javítása, a gyógyításban részt vevő személyek kongresszusi, egyéb szakmai, tudományos rendezvényen való részvételének támogatása, a gyógyítással kapcsolatos kezelések elviselésének könnyítése érdekében az elhelyezési körülmények javítása, osztályrendezvények szervezése és segítése, illetve nyári táborok költségeihez való hozzájárulás, gyógykezelések támogatása, az anyagilag rászoruló daganatos gyermekek, illetőleg családjaik támogatása. A szervezet célja továbbá a gyermekklinikán a daganatos beteg gyermekek ellátásában részt vevő egészségügyi személyzet munkájának támogatása, a regionális gyermekhematológiai-onkológiai betegellátó hely székhelyétől különböző településen élő családok/szülők számára alkalmas ideiglenes szállás biztosítása.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában