„Szívügyünk a Zsuzsi”

2020.07.16. 13:54

Másfél évnyi szünet után zakatol újra Debrecen kedvence – fotókkal

A felújítás, valamint a koronavírus okozta helyzet miatti kényszerpihenő után újra szállít utasokat az erdei kisvasút Debrecen és Hármashegyalja között.

Fotó: Kiss Annamarie

A felújítás, valamint a koronavírus okozta helyzet miatti kényszerpihenő után újra szállít utasokat az erdei kisvasút Debrecen és Hármashegyalja között. A csütörtöki sajtótájékoztatón a Zsuzsi vonat korszerűsítéséről és történelmi múltjáról beszéltek a felszólalók. Elhangzott többek között, hogy a kisvasút éppen ezen a napon – július 16-án – indult el először 138 évvel ezelőtt. Az újraindulása hivatalosan július 18-tól lesz.

Hagyományos érték

– Debrecennek úgy kell viselkedni, ahogy a legerősebbnek kell: védeni, támogatni kell a gyengébbeket – utalt a vasút megújulására Tasó László, a választókerület országgyűlési képviselője. Megjegyezte, a városnak olyan minőséget kell adni a debrecenieknek és a környékén élőknek, amelyek máshol nem kaphatók meg.

– A Zsuzsi vasút Debrecen történetének egyik jelképévé vált az elmúlt több, mint egy évszázadban – fogalmazta meg Barcsa Lajos alpolgármester. Hozzátette, a városvezetés célja a város modernizálása, miközben szeretné tiszteletben tartani a hagyományokat és az értékeket. Szerinte a vasút egy ilyen érték.

Igazi gyöngyszem

– Ez a kisvasút egy kis gyöngyszem – mondta Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója. A vezérigazgató felszólalásában néhány szóban beszélt a Zsuzsi vonat történelméről is. Volt időszak, amikor a megszűnés rémképe fenyegette. 1978-ban került a DKV birtokába került mint úttörő vasút, majd alapítványi körben volt, végül 2008-ban került újra a társaság tulajdonába. Az eseményen részt vett Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

– A kisvasút által közelebb kerülnek az emberek a természethez – utalt arra a kormánybiztos, hogy a kisvasutak döntően természeti környezetben közlekednek. Kiemelte, hogy főleg napjainkban, amikor az emberek a koronavírus miatt nem mernek külföldre utazni, jobban keresik a hazai turisztikai látványosságokat, és szerinte Zsuzsi vasút egy ilyen attrakció.

GCS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában