lelkük van

2020.07.18. 07:30

A karneváli virágkocsik színvonalát idén sem adják alább

Bár a már megszokott felvonulás elmarad, nem maradunk látványos kompozíciók nélkül idén augusztus 20-án sem.

20200714 Debrecen Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Készülnek a virágkocsik a debreceni virágkarneválra. képen: Pikó Sándor festőművész, szobrászművész

Fotó: Molnár Péter

Pikó Sándor, debreceni képzőművész ebben az évben három kompozíciót készít, a munkálatok már javában zajlanak. Szerinte az idei alkotásoknak lelke van.

Pikó Sándor és csapata már javában dolgoznak
Fotó: Molnár Péter

– Márciusban önkéntes karanténban voltam. Nagyon örültem volna akkor, ha látok a júliusból csak egy percet is, amikor itt dolgozunk. A karanténban sem fejeztük be a munkát, ugyanúgy dolgoztunk tovább. Idén már a cégek megértették, hogy minél hamarabb kezdjük el a tárgyalásokat, annál hamarabb el tudják vetni a virágmagot, annál biztosabb, hogy az a kompozíció fog megvalósulni, amit elterveztünk – beszélt a tervezések és tárgyalások időszakáról Pikó Sándor. Majd áttért a jelenre, amikor a hungarocell figurák egy része már testet öltött. – Keményen dolgozunk, nyilván nem lesz annyi kocsi ebben az évben, például a Magyar Posta is az idei kompozícióját áttette jövőre, pedig 100 éves évfordulót ünnepelnek. Nincsenek információim arra vonatkozóan, összesen hány kocsi lesz, ahogy a helyzet változik, úgy változik minden. Jelen pillanatban úgy gondoljuk, lesz virágkarnevál, nem felvonulás formájában, hanem virágkocsi bemutató lesz, de semmiképpen nem akartunk lemondani róla – tudatta a képzőművész.

Koalák és tűzkakas

A műhelyben nincs olyan, hogy munkaidő, éjjel-nappal dolgoznak azért, hogy minél tökéletesebbek legyenek a kompozíciók.

„Egy dolog az biztos: a színvonalból nem adunk le. Sőt, rá kell tenni egy lapáttal!”

Most nem az utcán mozgó, hanem álló látványosság lesz a virágkocsi, aminek az emberek a helyébe mennek, tüzetesen megnézik. A lélek fog megszólalni ezen a virágkarneválon – vallja Pikó Sándor. Hozzátette: – Három kocsi készül ebben a műhelyben, az egyik az AKSD kocsija. Tavaly a jegesmedvéket készítettünk nekik, egy hideg világot, ahol most baj van, hiszen olvadnak az Északi-sark jégsapkái. Szükséges az ember jó beavatkozása ahhoz, hogy megmentsük ezt a világot. Ausztráliában hatalmas erdőtüzek tomboltak és tombolnak, a koalák nagy veszélyben voltak, vannak. Idén a tüzet vettük alapul, és a tűzkakas jelenik meg ezen a kocsin. Meg kell menteni ezeket a kis koalákat, akiknek már nincs hova menni, ezt üzeni az AKSD kocsija – részletezte a szobrász.

Fotó: Molnár Péter

Pikó Sándor készíti továbbá Hajdúszoboszló virágkocsiját, melyen többek között megjelenik az a korona, amit Bocskai a törököktől kapott. A harmadik kocsi pedig Trianon 100. évfordulójára készül.

Alakul a korona hungarocell alapja
Fotó: Molnár Péter

– Fiatal koromban erről szólni sem lehetett. 2010-ben a 90. évfordulóra Hajdúböszörménnyel közösen csináltunk egy kocsit. Ha a térképen lesötétítjük az elcsatolt területet, egy nagyon szép rajzolatban kiadja egy sárkánynak a képét, ami a saját farkába harap. Nagyon sok címerben szerepel ez a motívum, a tengeri és a pusztai népeknél úgy él, hogy ez a sárkány felfalja saját magát. Ez az egyik képlet, ami ebből kiolvasható, a másik képlet szerint a nagy Magyarország egy hal, ami magában hordja a kis Magyarországot, ez pedig az ószövetségi, bibliai Jónás-képlet. Az egészből most nem a sárkány fog hiányozni, hanem Magyarország lesz vágva. Itt lesz egy uralkodói jelkép is – beszélt a kocsi sajátosságairól Pikó Sándor.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában