harc a bogarak ellen

2019.10.19. 16:14

Elözönlötték a rovarok a cívisvárost

Az új építési technológiák kedveznek a nem szívesen látott szárnyas és csúszómászó „vendégeknek”.

Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

Amióta kitört a vénasszonyok nyara, s délutánonként 23-25 fokra is felmelegszik a levegő hőmérséklete, kisebb rovarinvázió tapasztalható Debrecen egyes részein. Az érintett területeken elsősorban narancssárga, fekete pettyes harlekinkaticák és barna ázsiai márványos poloskák tömegei szeretnének a házakba, lakásokba bejutni, de kisebb számban legyek, gusztustalan, tekergőző, fekete vaspondrók is megjelentek. A közelgő hideg, a tél elől menedéket kereső betolakodókat főleg a napsütötte teraszokról, ablakokról, ajtókról néhol söpörni lehet.

Csordás Csaba, a GM Controll Kft. kártevőirtója (egészségügyi gázmestere) lapunknak elmondta: ilyen panaszokkal Debrecenben leginkább Pallagra, a Liget és a Fészek lakóparkba hívják őket. Szerinte a szóban forgó rovarok elsősorban azért szaporodtak el mostanra nagyon, mert a globális felmelegedés miatt az elmúlt teleken viszonylag rövid ideig volt -20 fok vagy annál hidegebb, amely végzett volna a többségükkel. Az invázió azért az említett, nemrég felhúzott városrészeket érinti leginkább, mert a korszerű építési technológiák kedveznek nekik. Remek búvóhelyeket találnak például a beépített tetőkön, a közvetlenül cserép alá rakott szigetelőanyagban, illetve a falra felragasztott hungarocell lapok réseiben. A redőnytokokban is el tudnak rejtőzni. A darazsak számának emelkedése mögött is elsősorban ez a két tényező húzódik meg – fogalmazott Csordás Csaba.

A műanyag ablak hátránya

Az invázióval összefüggésben Csordás Csaba kártevőirtó arra is felhívta a figyelmet, hogy a modern, jól záródó műanyag ablakokon – a lakások penészedésének megelőzésére – újabban néhány milliméteres szellőzőnyílásokat is ki szoktak alakítani. Ezeken keresztül is bejuthatnak a rovarok a házakba. A faablakok ilyen szempontból jobbak, azokon nem tudnak áthatolni.

Mivel a szóban forgó rovarok nagy része nem őshonos nálunk, ezért a szakember szerint természetes módon nem lehet ellenük hatékonyan védekezni, az ultrahangos rovarriasztók pedig általában nem elég hatékonyak. – A bejutást először is olyan szúnyoghálóval kell akadályozni, amely pontosan illeszkedik az ablakkeretbe, vagyis mellette, alatta nincs hézag – magyarázta. Hozzátette: jó tudni, hogy a szúnyogháló főleg a napos oldalon, néhány év alatt tönkremehet, kilyukadhat, elválhat a kerettől. A szellőzőkön keresztül is tudnak támadni a rovarok, így azokat sem árt valamilyen, a levegőt átengedő hálóval zárni.

Méreggel telt gömbök

Csordás Csaba elmondta: a poloskákkal és a harlekinkaticákkal szemben a rovarirtásra szakosodott cégeknél rendelkezésre álló vegyszerekkel lehet viszonylag eredményesen felvenni a „harcot”. Az anyagot ők az adott ház falára permetezik ki. – A folyadékban mikromilliméteres méretű, méreggel telt gömbök találhatóak. Amikor a rovar a lepermetezett védőzónán áthalad, a lábaival kidurrantja ezeket a „lufikat”, és a lábán keresztül felszívódik az irtószer, amitől elpusztul. Minél több rovar megy át a védőzónán, annál több „méreglufi” pukkan ki – fejtette ki. Szavaiból kiderült, hogy a módszer általában két-három hétig hatékony.

Egy ilyen beavatkozás ára attól függ, mekkora az épület. Az átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében ez nettó 15-20 ezer forintba szokott kerülni. A munka körülbelül fél órát vesz igénybe.

Az első komoly fagyok megérkeztével minden bizonnyal megszűnik majd a rovarinvázió.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában