faültetés a betegekért

2019.10.17. 08:37

„Életeket menthettek” a civilek is

Egész napos rendezvényt tartottak a debreceni mentőállomáson az újraélesztés világnapja alkalmából.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Szakemberek segítettek az érdeklődőknek a helyes újraélesztés elsajátításában a debreceni mentőállomáson szerdán, ahol egész napos oktatást tartottak civileknek, gyermekeknek, iskolásoknak és a katasztrófavédelem, rendőrség és polgárőrség személyi állományának is. Az állomáson mentőautót is bemutattak, illetve közösen fát is ültettek az újraélesztett betegek számára.

Nyitott mentőállomások

A világnap alkalmából az ország 136 mentőállomását tették nyitottá, hogy megismerhessük az újraélesztés lépéseit, a mentőszolgálat munkáját. Emellett az Észak-Alföld régióban, Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben is tovább színesítették a programot, hiszen a nyitott mentőállomások koncepciója mellett társszervek számára is tartottak újraélesztést. Továbbá tanórai keretek között szakközépiskolákba, középiskolákba mentek ki a mentősök, ahol a kétszer 45 perces újraélesztés- és elsősegély-oktatást tartottak a diákoknak. Dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetének regionális igazgatója azt mondta, ez az idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy az alapszintű ismeretanyagot át tudják adni, hogy az a mindennapi életben, a gyakorlatban is hasznosítható tudás legyen. Az igazgató úgy véli, egy hirtelen szívhalálból történő felépülésben mindenkinek óriási szerepe van a laikusoktól kezdve a szakembereken át bezárólag a rehabilitációig. Így senkinek sem fontosabb a szerepe a másiknál. A nap céljának azt tűzte ki, hogy mindenkihez érjenek el.

Fotó: Molnár Péter

A régióban további emléket szeretnének állítani ennek a napnak. Sikeres újraélesztésen átesett betegeket kerestek fel, akik vállalták, hogy az ellátásukban közösen együttműködő személyzettel egy fát ültetnek el a debreceni mentőállomás parkjában. A cívisvároson kívül a nyíregyházi és a szolnoki állomásokon is ugyanebben az időben, ugyanezen célért ültettek fát a jövő számára. Ez az első alkalom, hogy ekképp állítanak emléket a társadalmi szerepvállalásnak és az új élet oltárának adózva, és szeretnének ebből hagyományt teremteni.

Fotó: Molnár Péter

– Ha az ember ebben a parkban sétál és ránéz erre a fára, egy élet, egy történet, egy küzdelmes epizód jut majd eszébe róla, egy jó végeredménnyel – mondta el a Naplónak dr. Korcsmáros Ferenc.

Újraélesztettként élni

És mit jelenthet egy ilyen jelkép egy újraélesztett számára? – Remek ötlet. Nem is gondoltam, hogy nekem is külön fám lesz. Azt hittem, ültetünk egy fát közösen. Ez rendkívül megható. Találkozni azokkal az emberekkel, akik segítettek. Elérzékenyültem, nem is kicsit – vallotta be Bekecs Géza, aki egy 2017 márciusában történő újraélesztésnek köszönheti az életét. Felesége tíz percig küzdött az életéért, amíg a szakemberek megérkeztek. Az élethez képest e töredéknyi idő pedig pontosan elég volt ahhoz, hogy egy fával több gazdagítsa a mentőállomás parkját.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában