Helyi közélet

2017.06.28. 14:15

Jöhetnek az ukránok Debrecenbe

Debrecen - Lassan, de biztosan növekszik a Debreceni Egyetemen tanuló ukrán diákok száma.

Debrecen - Lassan, de biztosan növekszik a Debreceni Egyetemen tanuló ukrán diákok száma.

A Debreceni Egyetem érdekelt abban, hogy minél több ukrán diák vegyen részt itteni képzéseken – derült ki a Debreceni Egyetemen szerdán akkor amikor az ukrajnai Pedagógus Nyári Akadémia résztvevői jártak itt. Az ottani köz- és felsőoktatásban, illetve a kutatásban dolgozó 60 szakember egy konferencián vett részt melynek kapcsán az egyik előadó dr. Juhász Erika a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető docense arról beszélt lapunknak, hogy körülbelül 10 éve állnak kapcsolatban a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézettel és a kijevi Ukrán Nemzeti Pedagógia Akadémiai Egyetemével. Ennek keretében kölcsönösen képzésekben vesznek részt, közös kutatási projekteket indítanak, konferenciákat tartanak a határ mindkét oldalán. Most ennek a folytatásáról szóló megállapodást is aláírtak.

Hullámzó minőség

Az ukrán felsőoktatás színvonalára vonatkozó kérdésünkre dr. Juhász Erika azt válaszolta, hogy vegyes a kép, akadnak olyan területek ahol előttünk járnak. – Náluk létezik például önálló oktatás menedzsment egyetem. Hangsúlyos a közoktatási, felsőoktatási dolgozók továbbképzésre, menedzselésére – jelentette ki. Elmondta: ugyanakkor északkeleti szomszédainknál szinte teljesen hiányzik a klasszikus menedzsment képzés. Tudományos fokozatok megszerzésére is előszeretettel jönnek Ukrajnából hozzánk, mert ez itt magasabb színvonalú – ismertette dr. Juhász Erika.

Európához közeledve

Dr. Forisek Péter a Debreceni Egyetem oktatási dékánhelyettese arról tájékoztatott, hogy korábban leginkább két kárpátaljai magyar nyelven is oktató intézménnyel, az Ungvári Egyetem magyar tagozatával és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával alakítottak ki kapcsolatot. Az utóbbi években jelentősen bővült ez a kör, például kijevi egyetemekkel és a lembergi egyetemmel. – Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mostmár számos olyan program létezik amelyekbe Ukrajna is bekapcsolódhat. Ilyenek például az Erasmus, a C+ nevű hálózati-oktatási-kutatási és a visegrádi együttműködés programjai. Utóbbi ösztöndíjnak köszönhetően tartózkodnak jelenleg sokan Magyarországon – mondta dr. Forisek Péter.

A szakember szerint a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán elsősorban a nyelvi képzések olyan erősek, hogy azok a jelenleginél népszerűbbek lehetnének a határ túloldaláról érkezőknek. HBN-OCs


Egyre többen jönnek

Információink szerint folyamatosan, de csak kismértékben emelkedett az ukrán hallgatók száma a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán az elmúlt három évben. A 2014-2015-ös tanévben 203-an, a 2015-2016-osban 243-an, míg a magunk mögött hagyott 2016-2017-es tanévben 266-an ukrán állampolgárságú fiatal koptatta az itteni egyetem padjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában