Helyi közélet

2017.05.05. 09:19

Súlyos tétek

<em>Csődbe ment Puerto Rico, csak így, egyszerűen. Vagyis nyilván annyira nem volt egyszerű, tavaly óta felügyeleti bizottság próbálta menteni a helyzetet, de hát van az az adósság – konkrétan 3800 milliárd dollárnyi –, amit már nem akar kifizetni segítségként az USA a társult államának, mely így aztán szerdán csőd­eljárást kért maga ellen.</em> Szőke Tímea jegyzete.

Csődbe ment Puerto Rico, csak így, egyszerűen. Vagyis nyilván annyira nem volt egyszerű, tavaly óta felügyeleti bizottság próbálta menteni a helyzetet, de hát van az az adósság – konkrétan 3800 milliárd dollárnyi –, amit már nem akar kifizetni segítségként az USA a társult államának, mely így aztán szerdán csőd­eljárást kért maga ellen. Szőke Tímea jegyzete.

Bejelentette a JP Morgan, hogy több száz állást készül Londonból az Európai Unió más pénzügyi központjaiba telepíteni még a brit EU-tagság megszűnése előtt. Az amerikai bankóriás részlege több ezer alkalmazottal működik a ködös Albionban, így aztán nem önmagában az a probléma, hogy közülük pár százan a reggeli kávéjukat már nem a Temze partján fogják elfogyasztani. Hanem az, hogy a brexittel a londoni pénzügyi szolgáltatók elveszíthetik bizonyos, az euróövezeti piacokra szóló jogaikat. Ami a brit költségvetésnek is fájna; pesszimista számítások szerint az e cégek által befizetett adó akár felére eshetne vissza, márpedig a teljes adóbevétel 5 százalékos csökkenése biztosan nem szerepel a brit kormányzati álmok között. Az európai ország helyzete persze összehasonlíthatatlanul jobb, mint a közép-amerikai államé; a közös vonás, hogy hatalmas összegek forognak kockán (vagy vesztek már el), és a pénzpiac kíméletlen terep…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában