Helyi közélet

2016.12.01. 07:39

Videó: A tömeg vonzza a zsebeseket is

Debrecen - Bár javul a bűnmegelőzési statisztika, nem árt óvatosnak lenni az év végi bevásárlásnál!

Debrecen - Bár javul a bűnmegelőzési statisztika, nem árt óvatosnak lenni az év végi bevásárlásnál!

Az ünnepi készülődés nem csak az ünnepelni vágyókat serkenti mozgásra, hanem azokat az elemeket is, akik sajnos kihasználják az ilyen alkalmak kínálta lehetőségeket – hangzott el a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerda délelőtti, Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján. Dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes elmondta, a bevásárlóközpontok és környékük, a karácsonyi vásár területe, a tömegközlekedési eszközök – azokon belül kiemelten az ajtók környéke – mind olyan helyek, ahol a feltorlódott embertömeg arra ösztönöz egyeseket, hogy „a zavarosban halásszanak”.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk az utastérben a csomagokat!

Dr. Juhász Zoltán

Jellemző mostanság, hogy sokan a farzsebben hordják a telefonjukat, ami könnyű zsákmány a zsebesek számára. A rendőrség a problémák megelőzése érdekében ebben az időszakban fokozottan van jelen, illetve próbálja felhívni az emberek figyelmét arra, hogy nagyon egyszerű óvintézkedések betartásával rengeteget tehetnek azért, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává – hangzott el.

Vigyázat, blokkolják!

Az alezredes egy új keletű dologra is felhívta a figyelmet: most már nem elég az, hogy kifigyelik az autókat az elkövetők a parkolóban, hanem egy speciális eszközzel megakadályozzák, hogy a sofőrök a távirányítóval a gépjárművüket lezárják.

– Ebben az időszakban rengeteg az autó is a nagyáruházak parkolóiban, ami vonzhatja a kétes alakokat, ezért érdemes fokozottan figyelni arra, hogy ne hagyjuk az utastérben a csomagokat, illetve ne a parkolóban kezdjük el átpakolni a dolgainkat a csomagtartóba, mert ez figyelemfelhívó lehet az elkövetők számára. A tolvajok körében kezd elterjedni az a módszer, hogy blokkolják a jármű lezáró rendszerét, így a gyanútlan tulajdonos, ha nem ellenőrizte le fizikailag az ajtókat, mire visszaér, bizony már csak az üres kocsival szembesül. Suba István rendőr százados elmondta, az ünnepek idején a frekventált helyeken, ha a forgalmi helyzet úgy hozza, a rendőrség be fog avatkozni.

Csak türelem!

– Télen megváltoznak az útviszonyok, számolni kell arra, hogy az úttesten fagyások keletkezhetnek. A nagyáruházak környékén megnövekszik a forgalom, lassúbb haladás lehetséges, épp ezért mindenki figyelmét szeretnénk felhívni, hogy óvatosabban, türelmesebben vezessen! – kérte.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, komoly veszélyeket rejthet magában, ha valaki megosztja az interneten, hogy otthonától távol tölti az ünnepeket. A mai világban egy netre feltöltött képről applikációk segítségével pillanatok alatt visszakövethető, hogy honnan töltötték fel, így az otthoni gép azonosítása révén tálcán kínáljuk az elérhetőségünket, és rosszabb esetben a pihenés alatt hívatlan látogatók kereshetik fel a lakást.

HBN-MSz


A polgárőrök is készülnek

Napi szinten elsősorban a tömegközlekedési járatokat, a bevásárlóközpontokat, és a Kossuth teret fogják ellenőrizni az önkéntesek, akik a téren a belváros nyugalma érdekében éjszaka is jelen lesznek – számolt be a terveikről Dolycsák Ferenc, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért elnökhelyettese. A polgárőrség az elképzelések szerint együttműködve a rendőrséggel idén is fokozott jelenlétet biztosít az ünnepi hetek alatt, illetve próbálja felhívni az emberek figyelmét arra, odafigyeléssel miként kerülhetik el azt, hogy bűncselekmény kárvallottjává váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában