Helyi közélet

2015.03.16. 13:10

Füstbe szálló elhatározás?

Debrecen - Leginkább az idősebb emberek próbálják letenni a cigarettát.

Debrecen - Leginkább az idősebb emberek próbálják letenni a cigarettát.

Nikotinos rágógumi, tapasz, biorezonancia, hipnózis – mindent kipróbálok egyszerre, hogy leszokjak a cigiről – jelentette ki nemrégiben egyik ismerősöm, miközben egy újabb cigarettát gyújtott meg, a harmadikat tizenöt percen belül. Közel húsz éve dohányzik, most 35 éves.

Dr. Kalmár Éva, a Kenézy Kórház tüdőgyógyász osztályának főorvosa ugyanakkor arról tájékoztatta a Naplót, elsősorban az idősebb emberek keresik meg a kórházat azzal, hogy szeretnének leszokni, de ők valóban le is akarják tenni a cigit. Az orvos úgy véli, azért ez a korosztály, mert ők már szembesülnek a dohányzás okozta betegségekkel, a légzési nehézséggel vagy akár a magas vérnyomással.

Sokba kerül a leszokás

– A recept nélkül kapható nikotin tartalmú készítmények mint a spray, vagy a lapka segítenek csökkenteni az elvonási tüneteket, de ezekkel nem jutnak a szervezetbe a füstben lévő rákkeltő anyagok – ismertette a szakember. Megjegyezte, a biorezonanciáról és a hipnózisról nincsenek tapasztalatok, hinni kell benne, ezzel a módszerrel harminc százalék az esély a sikeres leszokásra. Ugyanakkor az orvos szerint egyénfüggő, kinek mi válik be. – A tabletta a legjobb, de a legdrágább megoldás, havi 26 ezer forintba kerül és negyedévig érdemes szedni, de ha valaki fél évig használja, akkor a legbiztosabb a leszokás – sorolta. Mint mondta, a leszokás elvonási tünetekkel párosul, amely ellen lehet nyugtatót szedni, de kézenfekvőbb, ha életmódot váltunk, a hízás elkerülésének érdekében pedig érdemes több gyümölcsöt, zöldséget beiktatni az étrendbe. Kiemelte, egy dohányos öt, nem cigarettázással eltöltött év után mondhatja el magáról, hogy már nem függő.

Legtöbben magyar férfiak

– A gyerekek miatt akarom letenni a cigit, mostanában olyan nehezen is veszem a levegőt. Azok az elrákosodott szervekről készült képek a dobozokon meg undorítóak, de nem tántorítanak el a dohányzástól. Szikszalaggal szoktam leragasztani a fotót, mert kiráz tőle a hideg – mondta ismerősöm, miközben elnyomta a csikket.

– A magyar férfiak körében a világon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálozás! – erről már dr. Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója számolt be. A doktornő kiemelte, az alapellátás által nyújtott egyszerű tanácsadás és egy rövid nyomtatott tájékoztató átadása az esetek körülbelül öt százalékában eredményezi a dohányzás abbahagyását. Hozzátette, ez az arány magasabb, ha a pácienssel egészségügyi szakdolgozó is részt vesz a leszoktatásban.

Ugyanolyan veszélyesek

– Az elektromos cigaretta néhány éve jelent meg a piacon, amely a hagyományos cigarettának nemcsak a füstjét, hanem a füst hőmérsékletét is szimulálja, hozzájárulva a dohányosok megszokott komfortérzetének kialakulásához, ugyanakkor az e-cigaretta hatása az egészségre eddig még tisztázatlan, de több szabályozó hivatal figyelmeztet annak egészségkárosító hatásaira – hívta fel a figyelmet a Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója. Hozzáfűzte, különös veszélyt jelent, hogy az eszközt különböző aromás formában árulják (csokoládé, vanília, karamell stb.), ami kifejezetten vonzóvá teheti a terméket a fiatalkorúak számára még abban az esetben is, ha eddig még dohányt tartalmazó terméket nem fogyasztottak.

– A vízipipázással kapcsolatban is tévhitek keringenek, az is ugyanolyan káros, mint a cigaretta. Egyetlen vízipipázás során belélegzett füstben ötvenszer nagyobb a rákkeltő vegyületek mennyisége, mint amennyit egyetlen cigaretta füstjével szív magába a dohányos – emelte ki dr. Szilasi Mária.

A szakember szerint ha a prevenciós programoknak köszönhetően a jelenlegi tizenévesek nem kezdenek el dohányozni, annak hatása a dohányzással összefüggésbe hozható halálozás alakulására 30-50 év elteltével jelentkezik. Viszont ha a jelenleg dohányzó felnőttek abbahagyják a cigarettázást, ez a morbiditás-mortalitás csökkenésében már rövidebb távon, 10-30 év múlva észlelhető.

HBN - SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában