Helyi közélet

2014.12.27. 14:58

Ismét rátalált a saját útjára a Republic együttes

Debrecen - A hétfőn Debrecenben koncertező zenekar frontemberi posztját a basszusgitáros Boros Csaba vette át.

Debrecen - A hétfőn Debrecenben koncertező zenekar frontemberi posztját a basszusgitáros Boros Csaba vette át.

Egy ország gyászolta a Republic énekesét, Bódi László Cipőt, amikor tavaly márciusban a szervezete feladta a küzdelmet és a zenész eltávozott közülünk. A magyar könnyűzenei élet egyik legmeghatározóbb formációja akkor padlóra került, azonban - Tóth Zoltán gitáros távozása után - Cipő társai úgy döntöttek, folytatják együtt a munkát.

A több mint húsz stúdióalbummal rendelkező Republic hétfőn este a debreceni Roncsbárban ad koncertet.

Jövőre 25 évesek

- Cipő halála nagyon sok embert váratlanul érintett - nyilatkozta a Naplónak Boros Csaba, a csapat basszusgitáros-énekese. - Mi azonban végignéztük azt a rendkívül fájdalmas folyamatot, amely során az egészsége folyamatosan romlott. Sosem hittük volna, hogy ez bekövetkezik, bíztunk benne, felépül, noha tudat alatt bennünk volt: nagyon beteg. Vártuk a csodát, aztán ennek a csodavárásnak sajnos vége szakadt.

Úgy érintett ez bennünket, mintha egy baltával tarkón csaptak volna. Ahhoz hasonló volt, mint amikor háborúban a lakásodra rádobnak egy bombát, ahol bent vagy a családoddal és az az első reakciód, hogy innen ki kell menekülnötök. Füst és törmelék borít mindent, nem tudod, hogy jó irányba menekültök-e, de valamerre el kell indulnotok. A Republic első lépése az volt, hogy Sipos F. Tamás barátunk állt a mikrofon mögé. Ez volt a mi menekülésünk, azonban nyolc hónap után kiderült, hogy nem ez a Republic útja.

Amikor idén év elején megszületett a döntés, Tamás nélkül megyünk tovább, nagyon erős érzés kerített hatalmába, még pedig az, hogy közénk nem jöhet senki. Ez egy olyan lelki közösség, amelybe nem tudunk beengedni senkit Cipő után. Az általa elénekelt mondatok nem hangozhatnak el hitelesen egy kívülről jött ember szájából. Ezért határoztunk úgy, hogy én fogok énekelni, ahogyan ez korábban is gyakran előfordult Cipő mellett. Úgy vélem, ezzel lezárult az útkeresésünk - osztotta meg velünk a zenész.

Boros Csaba elmondta, azóta legalább félszáz koncertmeghívásnak tettek eleget és a közönség egyértelműen jobban fogadja a mostani felállást, mint amikor Sipos F. Tamás énekelt. - A dalok gondolatiságát nem volt nehéz átadnom, azonban az elején fizikailag nehéz volt megfelelnem a kihívásnak. Gerendás Péter barátom, az ismert előadóművész nagyon sokat segített abban, hogy most már magabiztosabban tolmácsolom a számokat, és az azóta megszerzett rutin is könnyített a helyzetemen - árulta el Boros.

A cívisvárosi koncertre gazdag repertoárt ígért a muzsikus, amelyből nem maradhatnak ki a jól ismert slágerek sem, ezért két óránál többet töltenek majd a színpadon. - Ami pedig a jövőt illeti: 2015-ben lesz 25 éves a Republic, új albummal és az év évégén egy nagyszabású koncerttel készülünk a jubileumra - mondta Boros Csaba.

HBN-Tamás Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában