Helyi közélet

2014.05.26. 14:01

A siker ült a bemutatón

Debrecen - Nem lehet őszintén nevetni a szatirikus korlenyomaton.

Debrecen - Nem lehet őszintén nevetni a szatirikus korlenyomaton.

A görög- és sárgadinnyék között eladó egy adag fejlődő vaskohászat, egy országnyi mezőgazdaság, húsipar és cukorgyárak, de olcsó pénzért van még energia is a piacon. Varga József a napokban, az Újkerti Közösségi Ház Delta mozijában bemutatott filmjének egyik legerősebb képében vásáron osztják el Magyarország alappilléreit. Az országot jelképező térkép alatt csak egy kis föld marad, a kofa pedig reméli, hogy azt nem kótyavetyéli el senki. A 104 fős teremben a későn érkezők már nem találtak helyet maguknak, a bemutatót közvetlenül hosszas taps, napok múltán pedig pozitív visszajelzések követték.

Kritika és korlenyomat

A VaVi Stúdió szatirikus formában megjelenített társadalomkritikája azt igyekszik bemutatni: hogyan evickél egy „kisember” a rendszerváltás utáni idők nagy döntéseinek sodrában. A nagyjátékfilmbe a józsai operatőr 3D-technikában és vágásban jártas fiával, több országosan elismert, díjazott kisfilm, oktatóvideó és referenciafilm után vágott bele, mert fel akarta hívni a figyelmet a körülöttünk folyó visszás eseményekre. Vallja nem kritizál konkrétan pártokat, inkább egy korlenyomat készítése volt a célja.

A körülmények korlátai

A Sikerült?! címben a tartalmi utaláson túl a film elkészülési folyamatának gondjai is megjelennek. – Közel két éve kezdtem ebbe a munkába, nem voltak a legoptimálisabbak a körülmények és ez látszik is a filmen, van benne néhány amatőr rész – vallja önkritikusan Varga József. Már a kezdetekkor író nélkül maradtam, így a narrátor szövegeket én magam találtam ki.

HBN-HABE

Folytatás a Napló hétfői számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában