Helyi közélet

2014.03.31. 14:20

Átadták a berettyóújfalui tejporgyárat

Berettyóújfalu - Korábban hírt adtunk arról, hogy felvidéki magyar vállalkozói befektetőkkel újraindul a tejporgyártás a berettyóújfalui gyárban. Az ünnepélyes átadót ma tartották.

Berettyóújfalu - Korábban hírt adtunk arról, hogy felvidéki magyar vállalkozói befektetőkkel újraindul a tejporgyártás a berettyóújfalui gyárban. Az ünnepélyes átadót ma tartották.

A megjelenteket Galló Ferenc ügyvezető köszöntötte, majd a térség országgyűlési képviselője, Vitányi István tartott ünnepi beszédet. A honatya az 1957-ben megnyílt tejporgyárral kapcsolatos személyes élményeit osztotta meg, amikor azt mondta: szinte együtt nőtt fel a létesítménnyel. A tejporgyár szervesen kapcsolódik nemcsak a városhoz, de az egész térséghez is, hiszen fénykorában több mint 200 ezer liter tejet dolgoztak itt fel.

– Szerettek itt dolgozni az emberek, hiszen az 1976-os kapacitásbővítéssel – családtagokkal együtt – tízezer, mezőgazdaságban dolgozó lakosnak adott munkát, ezáltal megélhetést. A honatya Szabó Pált idézte, akinek Berettyóújfaluról két nagyon fontos intézmény ugrott be: a tejporgyár és a kórház. A honatya elmondta még, hogy a gyár előtt álló szobor Mészáros Dezső 1958-ban készült alkotása, mely a szobrász első köztéri műve volt, s az ország egyetlen tejgyűjtő munkást ábrázoló alkotás. Vitányi István köszönetet mondott a befektetőknek, Szilágyi Imre cégvezetőnek és a testvérpárnak: Bihercz Imrének és Gábornak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy újra régi fényében tündököljön a gyár, s első lépésben 47, majd később 200 embernek ad munkát.

Becsey Zsolt, volt külgazdasági államtitkár szintén kiemelte a mai átadó ünnepséget – több szempontból is. Az első a tradíció felélesztése, hiszen itt már 1957-ben beindult a termelés. A második, hogy felvidéki magyar befektetők vették meg, s ez garancia arra, hogy túl fogják élni az első éveket. A magyar-magyar kapcsolatok fejlődése miatt is nagyon fontos a beruházás beindulása, hiszen magyar alapanyagokból magyar hozzáadott értékkel magyar termékeket fognak előállítani. Az sem mellékes, hogy a termékek jelentős hányada külföldre kerül, ami által a piac biztosított. Lényeges körülmény, hogy az ügyvezető helybeli, ami a helyi erők összefogását jelzi. Kiemelte még Becsey Zsolt azt is, hogy olyan beruházás indul újra, melynek fejlesztése a korábbi években elmaradt, mert minden a fővárosra és környékére összpontosult.

Tóth Attila a megyei közgyűlés alelnöke felszólalásában a munkahelyteremtést emelte ki. A szobron elhelyezett emléktábla leleplezése után következett a szalagátvágás, majd a római katolikus és ortodox egyházfők áldását követően a vendégek megtekintették a gyár egy részlegét. Ludász Gyula, a gyár egykori vezetője az újraindításban vállalt szerepet. Mint mondta, a technológia és az elemek Csehszlovákiából származnak, ám minimális ráfordítással a termelés újraindítható. Most éppen az energiaszolgáltatóval tárgyalnak. Minden sínen van, mivel a piac is biztosított – fűzte hozzá.

Muraközi István polgármester pohárköszöntőjében leszögezte: az eredményekért meg kell dolgozni, ám nem kell mindent kitalálnunk. Példa erre a meglévő tejporgyár, aminek beindítása hatalmasat lendít a város, de a térség gazdasági életében is. Köszönetet mondott a felvidéki testvérpárnak, amiért életet lehelnek az üzembe.

A szükséges felújítási munkálatok eredményeként elsőnek a sovány tejpor gyártása indul be májusban, majd az instant termékeké, harmadik ütemben pedig joghurtot, sajtot, egyéb élelmiszereket gyártanak majd.

- Nyírő Gizella -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában