Helyi közélet

2013.11.26. 12:54

Idős zenészekért „húzzák”

Debrecen - Várják a régió összes népzenészét, táncosát és minden jó érzésű érdeklődőt.

Debrecen - Várják a régió összes népzenészét, táncosát és minden jó érzésű érdeklődőt.

Ha másokon segítünk, magunkon segítünk – mondta Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója kedden a népi kultúra rászoruló mestereit támogató debreceni jótékonysági koncerttel kapcsolatban. Az idősödő zenészek nehéz anyagi körülményeire Mezei Ferenc Csángáló esete hívta fel a figyelmet. A Szászcsávási zenekar hatvankét éves brácsása Parkinson-kórban szenved, anyagi helyzete azonban azt sem teszi lehetővé, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszereket rendszeresen megvásárolhassa.

Érte és a hozzá hasonló sorsú zenészekért fogtak össze országszerte a néphagyomány őrzői, köztük olyan nevek, mint Herczku Ágnes, a Csík Zenekar, Sebestyén Márta vagy a Muzsikás.

Hálaként segítve

A debreceni táncházra és koncertre – amelyet egy budapesti és egy győri előz meg – várják a régió összes népzenészét, néphagyománnyal foglalkozó szervezetét, táncosát és minden jó érzésű érdeklődőt. Ezektől az idős mesterektől nagyon sokat tanultunk, hálásak lehetünk nekik – hangsúlyozta Rózsavölgyi Bálint, a Hétmérföldes Kulturális Egyesület elnöke. Mint mondta az eseményen több helyi zenekar, a Hajdú Táncegyüttes és a Pergő Hagyományőrző Műhely mellett fellép a Bakator és a Szászcsávási zenekar, amely egyelőre mit sem sejt a jótékony célokról. A befolyt összegből elsőként Csángáló gyógykezelését teszik lehetővé a Magyarországi Kallós Zoltán Alapítványon keresztül. Az összefogást azonban hosszú távon szeretnék fenntartani, az adománygyűjtés folytatását tervezik.

HBN-HaBe

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában