Helyi közélet

2013.06.26. 19:14

Megágyaznak a beruházásoknak

Debrecen - Három helyen is módosíthatják a város építési szabályozását a képviselők.

Debrecen - Három helyen is módosíthatják a város építési szabályozását a képviselők.

Augusztustól már nemcsak a Simonyi úti plakáton létezik az állítás: villatelkek eladók. Hogy mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy az ott hirdetett területen eddig nem lehetett volna kialakítani villa építéséhez alkalmas telket, mivel azt a Debrecen helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló rendelet (DÉSZ) eddig nem tette lehetővé. A csütörtöki közgyűlésen azonban a DÉSZ módosításához szükséges egyeztetést szentesítheti a testület, s így megváltozik a Bem tér-Simonyi út-Weszprémy u.-Ember Pál u.-Kórház u.-Nyíl u. által határolt tömb beépíthetősége. A módosítást - mint a közgyűlési előterjesztésből kiderült - a Bem téri ingatlanfejlesztő Kft., Tutor Lóránt cége kezdeményezte.

A rendelet - ha megszavazzák - augusztus 1-től lesz hatályos, s lehetőséget teremt arra, hogy a kis társasházakon túl alacsony intenzitású (legfeljebb 4 lakás/telek) villanegyedi karakternek megfelelő telkeket alakítsanak ki a tömbben legalább 1300, legfeljebb 19 ezer négyzetméter nagyságban. A módosítás - mely nem ró többletterhet az önkormányzatra - az érintett ingatlantulajdonos érdekén túl a terület fejlesztését is szolgálja majd - olvasható az előterjesztésben.

Tanya helyett...

Természetesen a másik DÉSZ-módosítást is egy cég, a Czentye János vezette Ceze Kft. kezdeményezésére módosították. A 35-ös számú főút-Harmat utca környéki telkek (mely a vállalkozó és gyermekei tulajdonában van) eddigi mezőgazdasági tanyás beépíthetősége helyett a változtatás a város délkeleti részén kereskedelmi-szolgáltató területfelhasználást tesz majd lehetővé szintén augusztus 1-jétől. "A módosítás összhangban áll az önkormányzat és az érintett ingatlantulajdonos érdekével, és megalapozza a területek fejlesztését, bővítését" - olvasható az előterjesztésben.

Az erdő rovására

A harmadik, a Balmazújvárosi út–Köntösgátsor utca–Bartók Béla út–Tócó csatorna által határolt telektömb területét érintő változásokat Fülep Zoltán illetve a Lengyel Építész Műterem Kft. kezdeményezte.

Mint ismeretes, az ott lévő kiserdő területéből évről-évre lecsippentenek egy kis részt, a cél most is ez. A tömbben található két kereskedelmi gazdasági zóna felhasználású teleket bővítenék a "védelmi rendeltetésű erdő zóna" rovására, hogy ott "kereskedelmi gazdasági tevékenységnek megfelelő beruházást" tudjanak megvalósítani. A rendezési terv módosítása ez esetben is összhangban áll az önkormányzat érdekeivel (is).

HBN-FÁ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában