Helyi közélet

2008.05.24. 10:34

Debrecen – mint ősi szláv város?

<p>Ungvár – A Kárpátalja Megyei Tanács egyik képviselője azt indítványozta, hogy Debrecenben állítsák fel a szlávság emlékművét.</p>

A magyarellenes kirohanásairól ismert Volodimir Pipas, a kormánykoalícióba tartozó Mi Ukrajnánk párttömörülés Kárpátalja megyei képviselője azt indítványozta a legutóbbi tanácsülésen, hogy a megyevezetés kezdeményezésére Debrecenben állítsanak egy 30 méter magas emlékoszlopot, mivel állítása szerint a hajdúsági város ószláv település, s eredeti neve Dobrocsin (magyar jelentése: ’jótett’).

Egy másik javaslatában Attila hun fejedelemnek állíttatna emlékjelet Szolnokon, mivel szerinte az ukránok hiedelme szerint a Tisza medrében nyugvó Attila fejedelem a szláv nép egyik vezére volt, s erről méltó módon kell megemlékezni.

A képviselő azt mondta, hogy a szlávoknak legalább olyan joguk van a szóban forgó emlékművek magyarországi felállítására, mint a magyaroknak ahhoz, hogy ősi ukrán földön: a Vereckei-hágón emeljenek emlékjelet a kárpát-medencei szláv földek megszállásának.

A megyei képviselő indítványát a kárpátaljai „megyeatyák” 25%-a támogatta.

– Palkó István –

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Középkori kőtár és teaház
  • Város ahogy szeretné(n)k - vita a fejlesztésről
  • Debrecen, a menekülő város
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában