Helyi közélet

2007.12.04. 05:55

Új zárszalag a méhészeknek

<p>Az Európai Unió méztermelésének 10 százalékát adja Magyarország. Évente 25-30 ezer tonna mézet termel hazánkban 15 ezer méhész. Az országos átlag mézfogyasztás 40-50 dekagramm.</p>

 Az Európai Unió méztermelésének 10 százalékát adja Magyarország. Évente 25-30 ezer tonna mézet termel hazánkban 15 ezer méhész. Az országos átlag mézfogyasztás 40-50 dekagramm éves szinten, ez 4-5 ezer tonna nektárt jelent. Az uniós átlag ezzel szemben évi 80 dekagramm, sőt vannak olyan országok (Németország, Görögország) , ahol több mint 1 kilogramm mézet esznek meg a lakosok.

A hazai méz 80 százaléka exportra kerül – tájékoztatta a HAON-t Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Elmondta: az egyesület új méz zárszalagot készített, amelynek használatával a fogyasztót tájékoztatják, melyik méz a hazai és természetes.

A szalagot csak azok a méhészek használhatják, akik szerződést kötnek az egyesülettel, és vállaják, hogy laboratóriumi vizsgálat alá vetik terméküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában